Start van hoofdcontent

Stad

nl

Excuus van Soho House: 'Niet de bedoeling iemand te kwetsen'

14 augustus 2018, 17.46 uur · Foto: Flickr/Canadian Pacific

Soho House heeft het boetekleed aangetrokken nadat het hotel eerder een promotievideo plaatste die bij veel mensen in het verkeerde keelgat schoot. De video werd daarna offline gehaald.

In een Engelstalige verklaring aan AT5 laat het exclusieve hotel weten zich te verontschuldigen voor de ontstane boosheid over het filmpje. 'Het was niet onze bedoeling om iemand te kwetsen of om onszelf te associeren met deze vrouwen, maar om deze inspiratievolle stad te vieren.'

De promotievideo werd op Youtube en Vimeo geplaatst. In het filmpje worden verschillende personen aangehaald die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Zo kwam verzetsheld Corrie ten Boom voorbij. Ze hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog joden onderduiken. Veel mensen namen aanstoot aan het feit dat een verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog in een marketingmiddel werd gebruikt door het hotel. 

Lees ook: Luxehotel Soho House verwijdert promofilmpje met 'Amsterdamse' heldinnen

Maar er werden ook personen aangehaald die weinig  met Amsterdam te maken hadden, terwijl Soho House ze in de video wel aan de stad linkten. Zo werd Mata Hari aan de Ouderzijds Voorburgwal gelinkt. Mata Hari was een Fries en had niets met Amsterdam te maken.

In de verklaring zegt het luxehotel dat Soho House in Amsterdam een plek is waar mensen kunnen samenkomen en samenwerken. 'De helft van onze leden is vrouw en de video was bedoeld om de baanbrekende vrouwen te vieren die Amsterdam tot hun thuis hebben gemaakt, zoals wij dat geluk ook hebben.'