Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gilles van der Loo nieuw culinair recensent Parool: 'Je kan een zaak maken of breken'

14 augustus 2018, 20.21 uur · Aangepast 14 augustus 2018, 20.35 uur

Gilles van der Loo. De naam zegt u waarschijnlijk nu nog niets, maar restaurant-eigenaren in de stad kunnen zijn foto beter alvast goed bekijken. Van der Loo wordt namelijk de nieuwe culinair recensent van Het Parool, en zijn recensie kan een zaak maken of breken.

Van der Loo treedt in de voetsporen Johannes van Dam en Hiske Versprille. Dat lijkt een hele verantwoordelijkheid, maar hij ziet hen vooral als inspiratie.

'Mijn hele horecacarrière las ik de stukjes van Johannes van Dam en daar heb ik verschrikkelijk veel van geleerd. Ik vind dat Hiske hem heel goed heeft opgevolgd, helder, met humor, met heel leuke mooie taal. Ik kan alleen maar hopen dat ik het zo streng als Johannes en zo fair als Hiske kan gaan doen.'

Niet vermomd
Je zou zeggen dat het voor een restaurantrecensent handiger is om anoniem te blijven maar, Van der Loo gaat zeker niet vermomd. 'Ik ga als mezelf. Als ik dat zou doen, dan zou ik me moeten bedenken bij welke zaken ik wel of niet met een muts ga. Het wordt eigenlijk alleen maar ingewikkelder. Iedereen weet binnenkort hoe ik eruit zie en daar moeten we het maar mee doen.'

Wanneer Johannes van Dam een restaurant in het verleden een laag cijfer gaf, merkte de chef-kok dat direct in de populariteit van zijn zaak. Van der Loo beseft zich dan ook dat dit een hele verantwoordelijkheid is. 'Je kan zaken maken of breken. Ik hoop dat als ik ergens naar binnen ga, dat het fantastisch is. Dan kan ik dat opschrijven en dan is iedereen blij en ik ook. Dat zal alleen niet altijd zo zijn.'

Smaak belangrijkst
Het totaalplaatje is belangrijk in een restaurant volgens Van der Loo, maar uiteindelijk gaat er niets boven een goed gerecht. 'Het is heel erg belangrijk hoe je bejegend wordt en hoe de sfeer in de zaak is. Van een chagrijnige ober die me nauwelijks aankijkt, die me een geniaal bordje eten geeft, word ik blijer dan van iemand die me met alle egards ontvangt en vervolgens iets onsmakelijks serveert.'