Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vitaminewinkel haalt anti-vaccinatieboek uit etalage na klacht

16 augustus 2018, 15.27 uur · Aangepast 16 augustus 2018, 15.56 uur · Foto: Janine Abbring

De Vitamin Store heeft een anti-vaccinatieboek uit de etalage gehaald nadat Zomergasten-presentatrice Janine Abbring er haar verontwaardiging over had geuit.

De storm van kritiek brak los nadat Abbring een foto van het boek Leven zonder vaccinaties van Noor Prent en Tineke Schaper in de etalage van de winkel met haar volgers deelde, en klaagde over de plek waar de keten het - in haar ogen omstreden - boek heeft uitgestald.

Ik onderbreek mijn Zomergasten-twittersabbatical kortstondig voor het delen van deze foto. Dit boek staat prominent in een Vitaminstore in 020. Razend benieuwd welke supplementen ze aanraden bij mazelen of polio! pic.twitter.com/QRyLAqgydR

— Janine Abbring (@JanineAbbring) 16 augustus 2018

Vanaf de kaft van het boek kijkt een blond meisje de voorbijganger aan en steekt haar twee duimen omhoog, waarmee de makers suggereren dat het beter is om kinderen niet te vaccineren.  

Lees ook: Bekladde stripwinkels beschuldigd van racisme: 'Vermoed vanwege Kuifje in Afrika'

'In onderbreek mijn Zomergasten-twittersabbatical kortstondig voor het delen van deze foto', schrijft Abbring. 'Dit boek staat prominent in de etalage van een Vitamin Store in 020. Razend benieuwd welke supplementen ze aanraden bij mazelen of polio.' 

Abbring krijgt veel bijval, onder meer van iemand die direct webwinkel Bol.com verzoekt het boek uit het assortiment te halen. Een ander stelt cynisch dat het boek 'Parachutespringen zonder parachute er ook wel mooi naast had gekund', waarmee ze verwijst naar de risico's die er kleven aan het onthouden van vaccinaties. 

'We zullen beter opletten'
De vitaminewinkelketen smoort een rel in de kiem door direct op Abbrings klacht te reageren. 'Hoi @JanineAbbring, je hebt een goed punt.' Het bedrijf legt in een tweet uit dat het boek alleen bij deze vestiging in de etalage heeft gestaan en inmiddels is verwijderd. 'We nemen namelijk geen standpunt in over vaccinatie. We zullen in het vervolg beter opletten op wat we in onze winkel promoten.

Hoi @JanineAbbring, je hebt een goed punt! Het boek stond alleen in deze winkel en we hebben het direct verwijderd. We nemen namelijk geen standpunt in over vaccinatie. We zullen in het vervolg beter opletten op wat we in onze winkel promoten.

— Vitaminstore (@Vitaminstore) 16 augustus 2018