Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studentenvakbond: 'Studenten betalen gemiddeld honderd euro te veel voor kamer'

21 augustus 2018, 11.47 uur · Aangepast 21 augustus 2018, 12.12 uur · Foto: Flickr.com / Merijn Hoeke

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) concludeert uit een eigen onderzoek dat studenten gemiddeld honderd euro per maand te veel uitgeven aan hun kamer, sommigen zelfs driehonderd euro. Daarmee houden huurders zich niet aan het Woningwaarderingsstelsel, dat een maximale prijs voorschrijft voor deelwoningen.

De cijfers van de LSVb komen voort uit de Check je Kamer-tool op hun website. Hiermee kunnen studenten zelf controleren of ze te veel betalen. Tienduizend studenten hebben hier het afgelopen jaar gebruik van gemaakt.

Lees ook: 'Huisjesmelkers zwaarder straffen voor absurde prijzen studentenkamers'

Eerder bleek uit cijfers van Kamernet al dat de prijs van een kamer in Amsterdam gemiddeld meer dan honderdvijftig euro hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. De huurprijzen stegen volgens de kamersite het afgelopen jaar met meer dan vijf procent.

'Geen keus'
Net als Kamernet kent de LSVb de torenhoge prijzen toe aan de schaarste van de studentenkamers: 'Studenten hebben geen keus en moeten wel woningen aannemen die onbetaalbaar zijn.'

Hoewel studenten bij de huurcommissie een procedure kunnen starten, vindt de studentenbond dat het probleem vanuit de overheid aangepakt moet worden: 'De overheid zou zelf moeten handhaven op overtredingen van de wet en moet de student hier niet mee belasten.'