Start van hoofdcontent

Stad

nl

Een gigantische Anne lacht passanten tijdelijk toe vanaf braakliggend terrein

23 augustus 2018, 14.27 uur · Aangepast 26 augustus 2018, 11.14 uur

Het contrast had bijna niet groter kunnen zijn. Een stralende, kleurrijke Anne Frank op een braakliggend terrein van de Hogeschool Amsterdam aan de Wibautstraat. Sinds vandaag is Amsterdam een meer dan levensgroot schilderij rijker.

Het schilderij is van de Duitser Philipp Scharbert, in de stijl van popartschilder Roy Lichtenstein. Scharbert was al langere tijd op zoek naar een plek voor zijn kunst toen hij dit gemaal op de hoek van de Wibautstraat en de Mauritskade zag. Saai en grijs, perfect voor een mooi schilderij. 

Meerdere voorstellen
'Ik heb meerdere voorstellen gedaan aan de hogeschool', vertelt de kunstenaar aan Het Parool. Zo haalde een ontwerp van een grote rode slang met drie andreaskruisen het bijvoorbeeld niet. Maar in een groot popart-schilderij van Anne Frank konden ze zich allebei vinden.

Wie het resultaat op het gemaal wil zien, moet snel zijn. Voor het einde van het jaar wordt het gemaal met het portret erop gesloopt. De kunstenaars maken ook een schilderij op een marktkeet op de Nieuwmarkt.