Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hulp nodig? Zuil koppelt vrijwilliger aan Amsterdammer

23 augustus 2018, 17.19 uur · Aangepast 23 augustus 2018, 17.31 uur

Hulp bij de financiën, kleine huishoudelijke klusjes of gewoon gezellig naar een museum. Veel Amsterdammers kunnen wel wat hulp gebruiken, maar weten niet waar ze dat moeten vinden. Het Amsterdamse bedrijfje Koppl moet daar verandering in brengen.

Koppl is een nieuw systeem, waarmee je in drie stappen op zoek kunt naar een vrijwilliger. De naam zegt het al: je wordt ge'Koppl'd aan verschillende hulporganisaties in de stad, bijvoorbeeld het Rode Kruis, de Regenbooggroep of Humanitas. Er wordt dan bekeken welke hulp je nodig hebt en vervolgens word je in contact gebracht met een bijpassende organisatie.

'Het is heel lastig om in het gigantische aanbod van Amsterdam de juiste organisatie te kiezen. Wij hebben Koppl opgericht om de zelfredzame en de ook de minder zelfredzame Amsterdammer daarbij te helpen', aldus mede-oprichter Marnix Kistemaker.

Hulp bij computeren
Kunstenaar Dennis Daniëls is één van de mensen die gebruik maakt van Koppl. Glas bewerken en lassen is voor hem geen probleem, maar bij de digitale administratie kan hij wel wat hulp gebruiken. Daniëls werd door zijn familie op computercursus gestuurd, maar dat zag hij niet zitten. 'Ik wil graag hulp met computers, want ik ben afhankelijk van andere mensen en ik wil het zelf meer in de hand kunnen hebben.'

Vooralsnog is Koppl te vinden op drie plekken in het centrum, maar de komende maand staat een uitbreiding op het programma. Eind september moet op zestien plekken een hulpzuil staan, onder andere in buurthuizen, bibliotheken en gezondheidscentra.