Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

VVD wil meer actie tegen autoslapers: 'Don't even think about sleeping in your car!'

23 augustus 2018, 18.45 uur · Aangepast 23 augustus 2018, 19.10 uur

De VVD wil potentiële autoslapers veel meer gaan waarschuwen voor de gevolgen: een boete van 140 euro. Raadslid Rik Torn heeft hierover schriftelijke vragen ingediend.

Torn verwijst naar een artikel in Het Parool, waarin wordt geconcludeerd dat de waarschuwingscampagne die de gemeente het afgelopen jaar voerde om autoslapers te ontmoedigen weinig effect heeft gehad. 

Probleem verspreidt zich
Zo werden in de eerste acht maanden van 2017 in het centrum 1748 boetes uitgeschreven aan mensen - voornamelijk Duitse en Franse toeristen - die wildkamperen in hun auto. In 2018 werden in dezelfde periode 1378 autoslapers bekeurd.

Daarbij zou het probleem zich ook verspreiden naar andere stadsdelen. In Zuid is het aantal boetes in een jaar tijd verzesvoudigd. 

Waarschuwingsborden
Dit probleem, zo stelt Torn, kan worden aangepakt door meer te waarschuwen. Hij stelt voor om bij parkeerautomaten bordjes te plaatsen met Engelstalige teksten als 'Don't even think about sleeping in your car! Fines up to 140 euro per person'. 

Ook wil de VVD dat de gemeente met social media toeristen op de hoogte stelt dat een hotelkamer doorgaans goedkoper is dan de boete voor overnachten in je auto.