Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Oude Kerk: 'Kunst van nu is erfgoed van de toekomst'

24 augustus 2018, 16.30 uur · Aangepast 24 augustus 2018, 16.45 uur · Foto: Flickr / Eoghan OLionnain

De Oude Kerk nodigt alle Amsterdammers uit voor een discussie over de plaatsing van een rood glas-in-lood venster. Critici vinden dat je het oudste monument van de stad niet zo ingrijpend mag veranderen.

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) spande zelfs een rechtszaak aan om de komst van het rode raam te verhinderen. De voorzieningenrechter oordeelde vandaag dat de Oude Kerk toch door mag gaan met het plan, omdat de verandering vrij simpel weer teruggedraaid kan worden.

Lees ook: Strijd om rood glas in Oude Kerk: 'Aantasting van een monument'

Toch zijn er Amsterdammers boos dat de ruim 700 jaar oude kerk een nieuw tintje krijgt. Zij vrezen bijvoorbeeld dat de lichtval, zoals die al vastgelegd werd door schilders in de Gouden Eeuw, niet meer hetzelfde zal zijn. Om de zorgen weg te nemen heeft het pr-bureau van de Oude Kerk vanmiddag een persbericht verspreid.

Kunst van nu erfgoed van de toekomst
Daarin wijst het door de Oude Kerk ingehuurde pr-bureau dat het raam dat moet wijken voor het rode glas-in-lood geen historisch raam is. Het 'oude' venster is een replica uit de jaren vijftig. 'Het gaat om een reversibele, museale vervanging van een niet-historisch glasvenster', merkt het persbericht op.

Lees ook: Rechter: glas-in-lood Oude Kerk mag vervangen worden met rood glas

'De Oude Kerk waardeert de aandacht voor het conserveren van haar erfgoed. Het is een goed teken dat zoveel Amsterdammers zich betrokken voelen bij het oudste gebouw van de stad.' Jacqueline Grandjean, directeur van de Oude Kerk, zegt: 'Ik heb begrip voor de zorg en beschouw die als steun aan het belangrijke verleden van de Oude Kerk. Ik hoop dat we ook durven te vertrouwen op de toekomst van ons erfgoed. Kunst uit het verleden is het erfgoed van nu. Kunst van nu is het erfgoed van de toekomst.'

Kunstenaar komt langs
Hoewel de Oude Kerk dus door mag gaan met de plaatsing van het rode venster, nodigt de kerk alle Amsterdammers uit om op 23 september gratis langs te komen in de kerk. Dan zullen monumentendeskundigen, kunsthistorici, de kunstenaar zelf en de directeur van de Oude Kerk in gesprek gaan over vragen als: 'Hoe gaan we in Amsterdam om met monumenten? Moeten die altijd blijven zoals ze zijn? Hoe gingen kunst en erfgoed in het verleden samen en hoe is dat vandaag anders?'