Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachte steekpartij CS had terroristisch motief, blijkt uit eerste verklaringen

1 september 2018, 18.04 uur · Aangepast 1 september 2018, 19.30 uur

De man die gisteren twee toeristen neerstak op het Centraal Station, lijkt een terroristisch motief te hebben gehad. Dat blijkt uit zijn eerste verklaringen tijdens het verhoor.

Dat meldt de Amsterdamse driehoek van politie, justitie en gemeente in een verklaring. Ook is een deel van de naam van de verdachte bekendgemaakt, de man heet Jawed S.

Lees ook: Bloemist zag steekincident CS: 'Slachtoffer helemaal onder bloed'

Inmiddels heeft de Duitse politie op verzoek van de Nederlandse justitie een huiszoeking verricht in de woning van de verdachte in Duitsland. Er zijn onder andere meerdere gegevensdragers inbeslaggenomen, die zullen worden onderzocht.

'Uiteraard is het onderzoek nog in volle gang om alles rond deze verdachte en zijn motief in beeld
te brengen', laat de driehoek verder weten. 

Beperkingen
De verdachte wordt aanstaande maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij zit in alle beperkingen en dat betekent dat de verdachte geen contact met de buitenwereld heeft behoudens met zijn advocaat.

Gisteren stak de 19-jarige Afghaanse verdachte, die een Duitse verblijfsvergunning heeft, rond het middaguur twee mensen neer op het Centraal Station. Hij werd daarna door de politie neergeschoten. Vandaag bleken de slachtoffers twee Amerikaanse toeristen te zijn. 

Intensief contact
De driehoek meldde gisteren aan het begin van de avond al dat er 'rekening werd gehouden' met een terroristisch  motief. Er was 'intensief' contact met de Duitse autoriteiten over de achtergronden van de verdachte. 

Lees ook: Politie houdt rekening met terroristisch motief steekpartij CS, verdachte is Afghaans

Ook bleek gisteren al uit het eerste onderzoek van de politie dat de slachtoffers niet bewust of met een duidelijke aanleiding waren uitgekozen. 

Geen extra veiligheidsmaatregelen
De Amsterdam driehoek heeft naar aanleiding van het incident gekeken of het nodig is om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen in de stad, maar ziet hiertoe op dit moment geen aanleiding. 'Het kordate optreden van de politie gisteren laat zien dat Amsterdam voorbereid is op dit soort incidenten.'

De verdachte is, net als de slachtoffers, gisteren overgebracht naar het ziekenhuis. De man was in zijn onderlichaam geraakt en is niet levensgevaarlijk gewond.