Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Politiek reageert op steekpartij CS: 'We zijn en blijven alert'

1 september 2018, 20.12 uur · Aangepast 2 september 2018, 08.39 uur

Vanuit de landelijke en Amsterdamse politiek wordt er gemengd gereageerd op het nieuws dat de dader van de steekpartij gisteren een terroristisch motief had.

Burgemeester Halsema legde eerder vanavond een verklaring af. 'Het is afschuwelijk wat er is gebeurd voor famile, vrienden en bekenden van hen. Maar ook voor reizigers en mensen die op CS werkten', zegt Halsema tegen AT5'Ik hoop dat de Amsterdammers gewoon doorgaan met hun leven', voegt ze er aan toe.

'We zijn alert'
'Onze gedachten zijn bij de twee zwaargewonde Amerikaanse slachtoffers. Diepste respect voor de politie en NS-personeel. We zijn en blijven alert', zegt minister-president Mark Rutte op Twitter.

'Open grenzen levensgevaarlijk'
PVV-leider Geert Wilders richt zijn pijlen vooral op de islam: 'Vreselijk nieuws dat opnieuw duidelijk maakt dat islam voor geweld en terreur staat en open grenzen levensgevaarlijk zijn.'

Lees ook: Halsema: 'Steekpartij CS afschuwelijk, maar hoop dat Amsterdammers doorgaan met hun leven'

'Laffe daad'
Op de Stopera wordt er ook met afschuw gereageerd op terroristisch gemotiveerde steekpartij. 'Waakzaamheid blijft geboden na deze laffe daad. Zolang wij elkaar vast blijven houden, zijn dit soort lieden in de absolute minderheid. De PvdA Amsterdam steunt alle initiatieven van de burgemeester en driehoek die nodig zijn voor de veiligheid van Amsterdammers en onze bezoekers', zegt PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki. 

Lees ook: Verdachte steekpartij CS had terroristisch motief, blijkt uit eerste verklaring

'Maatregelen voor veiligheid'
Vanuit de VVD klinkt dezelfde boodschap. 'Wij steunen burgemeester en politie om snel maatregelen te nemen voor de veiligheid in Amsterdam.'

Lees ook: Bloemist zag steekincident CS: 'Slachtoffer helemaal onder het bloed'

'Pak radicalisering aan'
Annabel Nanninga van Forum voor Democratie wil dat er het probleem bij de wortel wordt aangepakt. 'Politie handelde inderdaad top maar pak radicalisering nou eens aan voordat het tot terreur komt!', tweet de fractievoorzitter.

Lees ook: Slachtoffers steekincident Centraal Station zwaargewond

'Inzet op preventieve maatregelen'
Ook Don Ceder van de ChristenUnie wijst op de preventieve maatregelen. 'Verschrikkelijk. Juiste inzet op preventieve maatregelen blijft nodig. Ik wens de slachtoffers een spoedig herstel toe en ben blij met het adequaat optreden van de politie.'