Start van hoofdcontent

112

nl

Amerikaanse ambassade roept op privacy slachtoffers steekpartij CS te respecteren

2 september 2018, 18.24 uur · Aangepast 2 september 2018, 19.05 uur

De Amerikaanse ambassade roept iedereen op om de privacy van de twee Amerikanen die vrijdag gewond raakten bij de steekpartij op CS te respecteren. De 19-jarige verdachte Jawed S. heeft verklaard uit terroristisch motief te hebben gehandeld.

'We vragen iedereen de privacy van de slachtoffers en hun families in deze moeilijke tijd te respecteren', schrijft de ambassade. 'Het onderzoek richt zich op een terroristisch motief voor deze niet uitgelokte, gruwelijke aanval.'

Lees ook: Bloemist zag steekincident CS: 'Slachtoffer helemaal onder bloed'

De ambassade vervolgt: 'De VS staat samen met Nederland in de gemeenschappelijke strijd tegen het terrorisme. We staan klaar om de Nederlandse autoriteiten, indien nodig, bij te staan in hun onderzoeken.' Net zoals gisteren dankt de ambassade de hulpdiensten voor hun 'effectieve en moedige optreden'. 

Terroristisch motief
De steekpartij vond vrijdag rond het middaguur plaats. De 19-jarige Jawed S. stak in de westtunnel van het station twee Amerikaanse toeristen neer. Gisteren werd bekend dat hij in zijn eerste verklaringen heeft laten weten dat hij een terroristisch motief had.

Lees ook: Verdachte steekpartij CS had terroristisch motief, blijkt uit eerste verklaringen

S. werd na de steekpartij neergeschoten door de politie en is overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij door agenten werd bewaakt. De verdachte wordt aanstaande maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Vermoedelijk komt justitie dan ook met meer informatie over het incident.