Stad

NL
V

Terreurverdachte Jawed S.: 'Profeet Mohammed en Islam veelvuldig beledigd in Nederland'

3 september 2018, 19.29 uur · Aangepast 3 september 2018, 22.36 uur

Jawed S. zegt dat de Islam in Nederland veelvuldig wordt beledigd. Dat zegt hij in de eerste verklaringen die hij tot nu toe heeft afgelegd.

Amerikaanse slachtoffers willekeurig gekozen
S. kwam vrijdagochtend met een internationale trein vanuit Duitsland aan op Centraal Station. Kort hierna stak hij twee 38-jarige Amerikaanse mannen neer. De 19-jarige Afghaan zegt zijn slachtoffers willekeurig te hebben gekozen, hij wist niet dat zijn slachtoffers Amerikanen waren. 

In zijn verklaring heeft Jawed gezegd dat de profeet Mohammed, de Koran, de Islam en Allah veelvuldig worden beledigd in Nederland. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij daarbij ook politicus Geert Wilders genoemd maar over de cartoonwedstrijd heeft hij niks gezegd.

Lees ook: Jawed S. blijft langer vastzitten voor terroristische aanslag CS

De rechter-commissaris oordeelde vanmiddag dat er in deze fase van het onderzoek voldoende bewijs is om de man langer vast te houden. De gronden hiervoor zijn het vluchtgevaar, de geschokte rechtsorde, de vrees voor herhaling en het onderzoeksbelang. S. zal ook psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht. 

Jawed S. vroeg in 2015 asiel aan in Duitsland en was in afwachting van zijn procedure woonachtig in de deelstaat Rijnland-Palts. De Duitse politie deed na de steekpartij een inval in zijn woning en nam 'meerdere gegevensdragers' in beslag. 

Lees ook: Verdachte terroristische aanslag vroeg drie jaar geleden asiel aan in Duitsland

AT5