Start van hoofdcontent

112

nl

'Duitse dienst was gewaarschuwd voor Jawed S.'

4 september 2018, 15.21 uur · Aangepast 4 september 2018, 15.59 uur

De Duitse geheime dienst zou waarschuwende signalen hebben gekregen over Jawed S., de man die twee Amerikaanse toeristen neerstak op Amsterdam Centraal. Een medewerker van de jeugdinrichting gaf door dat hij een baard liet groeien en dat er veranderingen zichtbaar waren.

Dat bevestigt het districtsbestuur Mainz-Bingen aan De Telegraaf na berichtgeving van het Duitse radiostation SWR. Volgens een woordvoerder van het district merkte de politie behalve de baard verder niets vreemds aan de man op.

Jawed S. zat volgens het districtsbestuur in inrichtingen Gau Algesheim en Oberdiebach, in de buurt van Mainz. Ook zou hij een tijd in Piesport hebben gewoond.

Lees ook: Agenten hadden aanslagpleger CS vlak voor steekpartij al in de gaten

Een politieagent merkte Jawed S. kort na zijn aankomst op Amsterdam Centraal op, omdat hij gek gedrag vertoonde. Op het moment dat agenten de man wilden aanspreken, stak hij de twee mannen neer. Kort daarop werd hij door de politie neergeschoten.

Lees ook: Terreurverdachte Jawed S.: 'Profeet Mohammed en Islam veelvuldig beledigd in Nederland'

De 19-jarige Afghaan zit vast en wordt met behulp van een tolk verhoord. Hij heeft verklaard dat hij boos is op alle Nederlanders, omdat de profeet Mohammed, de Koran, de islam en Allah volgens hem veelvuldig worden beledigd in Nederland. Hij zal psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht.