Start van hoofdcontent

112

nl

'Jawed S. veranderde razendsnel van rustige jongen in terrorist'

4 september 2018, 17.22 uur · Aangepast 4 september 2018, 18.08 uur

Jawed S., de terrorist die vrijdag twee Amerikanen op CS neerstak, kwam in oktober 2015 naar Duitsland waar hij in eerste instantie naar school ging en probeerde een verblijfsvergunning te krijgen. Toen hij naar een andere opvanglocatie verplaatst werd, leek hij snel te radicaliseren, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Een oud-klasgenoot die met hem in het stadje Neumagen-Dhron in een vluchtelingenklas zat, zegt dat S. altijd 'heel rustig en aardig was, een goede leerling'. 'Ik ben echt geschokt dat hij zoiets heeft gedaan', zegt de klasgenoot over de aanslag. 

Lees ook: Agenten hadden aanslagpleger CS vlak voor steekpartij al in de gaten

'Die hond vermoorden'
Een medewerker van de jeugdinrichting in Oberdiebach waar S. later terechtkwam gaf door dat hij een baard liet groeien en dat er veranderingen zichtbaar waren. Daarvan is ook melding gemaakt bij de Duitse veiligheidsdiensten. Op Facebook deelde hij veel filmpjes waarin Mohammed centraal stond, ontdekte RTL Nieuws

Vrijdag, de dag van de aanslag, deelde hij nog een foto van Geert Wilders met een rood kruis erdoorheen. In een video wordt de vlag van Nederland vervolgens verbrand. Een kennis van Jawed S. zegt RTL Nieuws dat hij het plan had om naar Nederland te komen 'om die hond te vermoorden'.

Binnen tien seconden neergeschoten
S. kwam vrijdag even voor twaalf uur aan op Centraal Station en stak kort daarna twee Amerikanen neer. Omdat hij al was opgevallen konden agenten snel ingrijpen, binnen tien seconden was Jawed met meerdere kogels uitgeschakeld.

Hij is zaterdag uitvoerig verhoord en heeft gezegd dat veelvuldige beledigingen van de profeet Mohammed, de Koran, de Islam en Allah de reden zijn geweest om naar Nederland te komen.

Lees ook: Terreurverdachte Jawed S.: 'Profeet Mohammed en Islam veelvuldig beledigd in Nederland'