Stad

Werkzaamheden Amstelveenseweg gaan veel langer duren

5 september 2018, 12.00 uur · Aangepast 5 september 2018, 16.21 uur

Whatsapp

De gemeente legt het werk op de Amstelveenseweg neer. De werkzaamheden gaan uiteindelijk veel langer duren.

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente aan AT5. Een aantal bewoners is vandaag al telefonisch op de hoogte gesteld, de rest van de buurt krijgt later deze week een brief. 

Nieuwe tijdvensters en (onder)aannemers
'Er wordt nu bekeken hoe we de resterende delen van het project met minder overlast kunnen hervatten', zegt de woordvoerder. 'Voor een aantal onderdelen moet extra (bodem)onderzoek gedaan worden, er zullen nieuwe tijdvensters voor de werkzaamheden gevonden moeten worden en er moeten (onder)aannemers beschikbaar zijn.'

De werkzaamheden waren tussen het Stadionplein en de Zeilstraat. Het wegdek, de trambaan en de kabels en leidingen werden vervangen. Ook zouden er aan beide kanten vrijliggende fietspaden komen.

Lees ook: Gevaarlijke verkeerschaos op opengebroken Amstelveenseweg: 'Tien valpartijen per dag'

Bewoners van de straat zijn woest. 'Ze hebben zich vergist in de hoeveelheid werk. Het is mismanagement', zegt een van hen.  'De bewoners en winkeliers zijn ten einde raad. Er zijn veel klachten.'

De klachten die er tijdens de werkzaamheden al waren, gingen bijvoorbeeld over de stoep die op sommige plekken is verdwenen. In plaats daarvan liggen er platen op de grond. Ook rijden veel fietsers en scooterrijders vlak langs de woningen over de stoep, terwijl ze eigenlijk horen om te rijden.

Ondergronds werk
Volgens de woordvoerder van de gemeente heeft vooral het ondergrondse werk meer tijd gekost dan verwacht. 'Ondanks de vooronderzoeken, bleek er meer puin en oude kabels in de grond te liggen, de staat van de verouderde water- en gasleidingen was veel slechter dan verwacht en was er meer olie- en asbestvervuiling dan bleek uit de inventarisatie.'

De gemeente zegt dat het de bedoeling was om het verkeer tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk door te laten rijden. 'In de praktijk heeft dit juist geleid tot een sterk verminderde leefbaarheid en bereikbaarheid', aldus de woordvoerder. Daarom is gekozen de werkzaamheden stil te leggen. De gemeente stelt wel dat het grootste gedeelte van de weg weer bereikbaar wordt, net als een groot gedeelte van de fietspaden en stoepen.

Lees ook: Koeman Broodjes: '80 procent minder omzet door afsluiting Amstelveenseweg'

'Dat de werkzaamheden vanaf vandaag zijn stilgelegd is natuurlijk een groot probleem', zegt Loek van Iwaarden van het Buurtcomité Havenstraat. 'Er blijft rommel en overlast, het is beter dat er schot in zit dan dat het langer gaat duren.'

Omdat er eerst een nieuwe planning gemaakt moet worden, wordt een gedeelte van de weg op 10 september vrijgegeven. Op 17 september is de hele weg weer begaanbaar. Op een later moment gaat de weg opnieuw op de schop.

De werkzaamheden zouden eigenlijk tot eind dit jaar duren. De gemeenteraad wordt later vandaag over de nieuwe situatie geïnformeerd.

Whatsapp