Whatsapp

Politiek

'Terroristische steekpartij is aanval op waarden die in stad worden gekoesterd'

6 september 2018, 16.21 uur · Aangepast 7 september 2018, 08.37 uur

Burgemeester Femke Halsema heeft nogmaals haar afschuw uitgesproken over het terroristisch steekincident op het Centraal Station. Volgens haar is het een 'aanval op de waarden die in de stad worden gekoesterd'.

Halsema doelt met die waarden vooral op de vrijheid van meningsuiting. 'Voor ons als bestuur en als stad onacceptabel', zei Halsema over de aanval in de raadscommissie Algemene Zaken. 

Lees ook: Agenten hadden aanslagpleger CS vlak voor steekpartij al in de gaten

Afgelopen zaterdag reageerde de burgemeester al op de terroristische daad tegenover AT5. 'Het is afschuwelijk wat er is gebeurd voor famile, vrienden en bekenden van hen', zei Halsema toen. 'Ik hoop dat de Amsterdammers gewoon doorgaan met hun leven', voegde ze daar aan toe.

Lees ook: Halsema: 'Steekincident verschrikkelijk, maar hoop dat Amsterdammers doorgaan met hun leven'

Tijdens de raadscommissie vandaag sprak Halsema nogmaals haar waardering uit voor de hulpdiensten en met name de drie agenten die als eerste reageerden. Binnen negen seconden grepen ze in wisten ze Jawed S. te neutraliseren. De burgemeester sprak ook persoonlijk met deze agenten. 

Lees ook: Buren over Jawed S.: 'Onopvallende jongen die altijd aan het voetballen was'

Terrorisme-verdachte Jawed S. verwondde vrijdagmiddag twee willekeurige toeristen op het Centraal Station. Hij stak op hen in met een mes. S. werd vrijwel direct daarna gearresteerd. De verdachte zit vast en zit in volledige beperking. Wat inhoudt dat hij niet met de buitenwereld contact kan hebben, behalve met zijn advocaat.

Whatsapp