Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Proef: brandweerkazerne Victor in Dapperbuurt 's nachts dicht

6 september 2018, 17.15 uur · Aangepast 7 september 2018, 08.06 uur · Foto: Google Streetview

De brandweerkazerne Victor in de Dapperbuurt in Oost gaat 's nachts sluiten. Het gaat om een proef van de gemeente. De brandweerorganisatie moet worden veranderd en dit is één van de maatregelen.

Lees ook: Oud-generaal Peter van Uhm wordt adviseur in 'stagnerend' veranderproces bij brandweer

Onder andere de roosters zullen worden aangepast. Bij de kazerne Victor zullen nog maar brandweerlieden aanwezig zijn tijdens twee diensten van acht uur. In de praktijk houdt dit in dat de kazerne 's nachts sluit. 

Over deze proef is binnen de politiek nu al wat onrust. Maar volgens burgemeester Halsema komt de veiligheid van de omwonenden niet in het geding. Uit onderzoeken zou namelijk blijken dat de brandweer op tijd bij branden kan komen. 'De aanrijtijden zijn 's nachts korter en er zijn in de nacht überhaupt minder branden', onderbouwt Halsema tijdens de raadscommissie Algemene Zaken donderdag. 

Lees ook: Brandweerkazernes dicht wegens conflict met leiding

Onlangs werd voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm aangetrokken om de veranderingen binnen de brandweer vlot te trekken. Volgens burgemeester Halsema gaat de transitie nu 'traag en is op onderdelen gestagneerd'. De nieuwe koers binnen het korps werd al in 2011 ingezet. 

Het Amsterdamse brandweerkorps wordt al tijden geplaagd door interne conflicten en schandalen die naar buiten komen. In 2016 werd Leen Schaap aangesteld als brandweercommandant om orde op zaken te stellen. Maar regelmatig botst hij met zijn korps. Dit liep zelfs uit op meerdere doodsbedreigingen tegen hem. 

Lees ook: Burgemeester tikt brandweercommandant op de vingers: 'Uitspraken had hij beter niet kunnen doen'