Start van hoofdcontent

112

nl

Beslissing over verlenging voorarrest aanslagpleger Jawed S. volgt later deze week

10 september 2018, 17.07 uur

De man die twee Amerikaanse toeristen neerstak op het Centraal Station, Jawed S., hoort later week of zijn voorarrest opnieuw verlengd wordt.

S. verklaarde na zijn aanhouding, waarbij hij zelf door agenten werd neergeschoten, vanuit terroristisch oogpunt gehandeld te hebben. Eigenlijk zou S. vandaag al horen of hij negentig dagen langer vast blijft zitten. Maar hij kon niet voor de raadskamer verschijnen. Waarom hij niet kon komen wil de rechtbank niet vertellen.

Lees ook: 'Jawed S. veranderde razendsnel van rustige jongen in terrorist'

Jawed S. zal later deze week wel voor de rechter moeten verschijnen. Dan wordt besloten of zijn voorarrest opnieuw verlengd wordt. Een week geleden gebeurde dat ook al. Toen werd besloten dat S. veertien dagen langer in de cel blijft.

Testament gevonden bij huiszoeking
S. komt uit Afghanistan. In 2015 vroeg hij asiel aan in Duitsland en woonde hij op verschillende plekken in de deelstaat Rijnland-Palts.

Bij een huiszoeking door de Duitse politie werden gegevensdragers in beslag genomen, ook vonden agenten een testament. De advocaat van S. zei daarover: 'Mijn cliënt lijkt er wel rekening mee te hebben gehouden dat hij zijn actie zelf niet zou overleven'.

Lees ook: Dit weten we over de terroristische aanslag op het Centraal Station