Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rederijenvereniging hoopt op nieuw beleid 'dat eer doet aan grachtengordel'

12 september 2018, 16.00 uur · Foto: Jos van Zetten

De Raad van State besloot vandaag dat een volledige vergunningenstop voor rondvaartboten onredelijk is en dat dit ongedaan moet worden gemaakt. Maar wat er dan nu voor beleid komt, is nog onduidelijk.

Voorzitter van de Verenigde Rederijen Amsterdam (VRA), Frans Heijn hoopt vooral dat er nu snel een definitief beleid op tafel ligt voor rondvaartboten in de stad. 'Het beleid had al lang af moeten zijn. In februari zou het al af zijn, maar dat is niet gelukt. We hebben nu al wel met wethouder Sharon Dijksma (Water, red.) gesproken, dus we zijn al iets verder dan we met Udo Kock, de vorige wethouder, waren', zegt Heijn. 

Lees ook: Amsterdam opnieuw de fout in met beleid rondvaartboten

Dijksma gaf opdracht voor nieuw beleid
Bij de gemeente is men intussen druk met het bestuderen van de uitspraak van de Raad van State en wat dit precies voor gevolgen gaat hebben. Een woordvoerder laat aan AT5 weten dat wethouder Dijksma al wel de opdracht heeft gegeven om een nieuw beleid op te stellen. Eind november moet dan meer duidelijk worden over hoe het nieuwe beleid er in grote lijnen uit zal zien. In het voorjaar van volgend jaar komt er een definitief plan.

Lees ook: Amsterdamse rondvaartbranche in cijfers: elk jaar voeren miljoenen toeristen een rondje

Wethouder Udo Kock besloot in juni van vorig jaar om een groot aantal vergunningen voor rondvaartboten in te stellen. Maar toen floot de Raad van State de gemeente ook al terug. Het besluit was namelijk in strijd met een aantal Europese regels. 

Lees ook: Raad van State zet streep door nieuw vergunningensysteem voor rondvaartboten

'Race to the bottom'
Reders behielden daardoor hun 'oude' vergunning die tot 2020 geldig is. Wethouder Kock besloot toen helemaal geen nieuwe vergunningen meer te geven tot er een nieuw plan lag voor rondvaartvergunningen. Maar dat plan is er dus nog steeds niet. 

Lees ook: Opluchting in rondvaartbranche: 'Gerechtigheid! Aan het werk, wethouder Kock!'

'Wij hopen binnen zeer korte termijn verder in gesprek te komen', zegt Heijn. 'Ik hoop dat er een beleid komt voor mooie boten, een beleid dat eer doet aan de grachtengordel. Niet nog meer partyboten of stripteaseboten. Het moet geen race to the bottom worden.'