Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mega-snelle hyperloop komt in toekomst mogelijk naar Schiphol

12 september 2018, 17.40 uur · Aangepast 12 september 2018, 18.32 uur · Foto: Hardt

Luchthaven Schiphol en de Delftse startup Hardt zijn een samenwerking gestart om de hyperloop in de toekomst naar de luchthaven te halen. De 'moderne trein' zou een aanvulling moeten zijn op het huidige vliegverkeer.

De hyperloop is een technologie waarbij een capsule via een vacuüm buis en met behulp van magneten, razendsnel van A naar B 'vliegt'. Hierdoor zou Schiphol veel beter bereikbaar zijn.

Lees ook: Amsterdam krijgt toch geen supersnelle treinverbinding

Meer reizen over land
'Dit betekent niet dat de hyperloop vliegverkeer gaat vervangen', vertelt Jelte Altena van Hardt. 'Maar reizigers vliegen steeds vaker en Schiphol is een belangrijk opstappunt.'

Tegelijkertijd loopt Schiphol tegen veel dingen aan als het gaat om uitbreiding. 'We zijn daarom met Schiphol aan het onderzoeken hoe we een nieuwe mobiliteit kunnen creeëren, want als er een hyperloop wordt aangelegd, gaan mensen ook anders reizen. In dit geval over land'.

Naar Frankfurt
Een verbinding waar de Delfste startup als eerste aan zou denken is het traject Amsterdam-Frankfurt. Hierbij zou het Delftse bedrijf voor 70 procent gebruik maken van bestaande infrastructuur en zou de hyperloop deels onder de grond worden aangelegd. 

Lees ook: Plannen voor supersnelle treinverbinding Amsterdam

De bedenker van de hyperloop is Tesla-oprichter Elon Musk. Hoewel het vervoersmiddel voor forenzen nog niet bestaat, werken het Delfste bedrijf Hardt en het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One samen aan de ontwikkeling van het transportsysteem.