Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen hosts op Leidseplein als politieacties doorgaan: 'Geen garantie voor hun veiligheid'

13 september 2018, 15.10 uur · Aangepast 13 september 2018, 16.55 uur · Foto: Derk Jansen

Als de aangekondigde cao-acties van de politie dit weekend doorgaan, worden ook de hosts op het Leidseplein niet ingezet. De veiligheid van deze hosts kan niet worden gegarandeerd.

Dat zegt de voorzitter van de Belangenvereniging Horeca Leidsepleinbuurt, Robert Domhof. 'Om die veiligheid te kunnen garanderen, is er een backup van de politie nodig', zegt hij tegen AT5. Als de politie actie mag voeren van de rechter, zullen agenten vanaf vrijdag- tot zondagavond alleen maar uitrukken bij echt grote nood en het andere werk laten liggen.

Lees ook: Grapperhaus probeert protestacties politie via rechter te voorkomen

'We hebben begrip voor bepaalde acties van de politie, maar we zitten hier echt mee in onze maag. Dit weekend is er, naast de reguliere uitgaansavonden, ook nog de IBC in de RAI en Ajax-Groningen. Ze hadden geen slechter weekend uit kunnen kiezen. I keep my fingers crossed dat het goed gaat tijdens de uitgaansavonden. Het wordt hartstikke druk in de stad, je hoopt dan maar dat het publiek begrip heeft voor de situatie. Maar ik doe wel een schietgebedje voor een goede afloop', zegt Domhof.

Escaleren
De hosts, die sinds een aantal jaar worden ingezet op de uitgaanspleinen en De Wallen, hebben volgens Domhof een gunstig effect op het aantal incidenten. 'Dat aantal is drastisch afgenomen. De hosts houden continu toezicht op de pleinen en kunnen ingrijpen zodra er iets begint te broeien, of er een vervelende situatie dreígt te ontstaan. Maar als dat niet gebeurt en er is ook geen politie, dan loop je het risico dat situaties sneller uit de hand lopen en ruzies zullen escaleren', aldus Domhof.

Lees ook: Politie wil volgende week 'heftigste actie ooit' gaan voeren

De gemeente laat weten dat burgemeester Femke Halsema deze week nauw overlegt met de politie en het Openbaar Ministerie over de gevolgen van de acties. 'De driehoek houdt de ontwikkelingen in de gaten en bereidt verschillende scenario's voor', laat een woordvoerder weten. 'Vooralsnog kan de wedstrijd Ajax-Groningen gespeeld worden. Na de uitspraak van het kort geding zal de driehoek de ontstane situatie voor voor de hele stad nogmaals beoordelen.'

Ajax vindt het nog te voorbarig om in te gaan op de mogelijke consequenties voor het duel met Groningen.

Morgen om 11.00 uur dient er in Den Haag een kort geding tussen minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de politievakbonden. Volgens Grapperhaus is de veiligheid in het geding als de acties doorgaan.