Stad

NL
V

Feestelijke opening van de Hermitage

20 juni 2009, 13.15 uur · Aangepast 21 juni 2009, 19.09 uur

Met een ballet en een concert is vrijdagavond de Hermitage Amsterdam officieel geopend.

De Russische president Dmitri Medvedev, koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, premier Jan Peter Balkenende en enkele ministers waren aanwezig bij het openingsspektakel. Het concert en het bijbehorende ballet hadden plaats op een groot podium op de Amstel, direct voor het museum. De bekende choreograaf Hans van Manen maakte speciaal voor de opening een ballet, dat werd uitgevoerd door twee Russische dansers van Het Nationale Ballet.

Het hoofddeel van het concert bestond uit een uitvoering van het muziekstuk Schilderijen van een Tentoonstelling van de Russische componist Modest Moessorgski (1839-1881), gespeeld door de marinierskapel van de Koninklijke Marine. De Hermitage Amsterdam is een dependance van het wereldberoemde museum in St. Petersburg. Het is gevestigd in het monumentale zeventiende-eeuwse gebouw Amstelhof, dat tot de verbouwing in 2007 dienst deed als verzorgingstehuis.

Het museum opent zaterdagochtend 10.00 uur zijn deuren voor het publiek met de tentoonstelling Aan het Russische Hof. Paleis en protocol in de 19e eeuw. Bezoekers kunnen hier kennismaken met ruim tweeduizend objecten met betrekking tot het uitbundige hofleven van de tsaren, waaronder avondjaponnen, galakostuums, juwelen van Fabergé, omvangrijke serviezen en de vleugel van de laatste tsarina. Vanaf de opening zaterdagochtend is het museum 31 uur lang aaneen toegankelijk voor het publiek.