Start van hoofdcontent

112

nl

Moeder die zoontje (4) alleen achterliet op CS voor de rechter

18 september 2018, 08.22 uur · Aangepast 18 september 2018, 09.15 uur

Het destijds vierjarige jongetje, die eind november door zijn moeder achtergelaten werd op Centraal Station, maakt het naar omstandigheden goed. Hij werd opgevangen in een pleeggezin. Vandaag staat zijn moeder voor het eerst voor de rechter.

Dat laat de advocaat weten aan Het Parool. De kleuter die helemaal alleen rondliep in de stationshal, werd vorig jaar opgemerkt door een oplettende voorbijganger. De ouders waren nergens te bekennen. Ook een Burgernetmelding leverde niks op. 

Lees ook: Vrouw aangehouden in verband met achtergelaten kind CS

Drie dagen
De politie probeerde drie dagen lang erachter te komen waar de jongen vandaan komt. Maar de jongen zelf hield zijn lippen stijf op elkaar. Wel was op camerabeelden te zien hoe een vrouw met rolkoffers eerder lange tijd met het kind te zien was.

Toen de politie de bewakingsbeelden verspreidde, werd de vrouw (40) snel gevonden door een tip van iemand die haar had herkend. Het bleek de moeder van het jongetje te zijn. Zij had geen Nederlandse nationaliteit en ook geen vaste verblijfplaats. Zij heeft 'passende zorg' gekregen na het incident op 26 november vorig jaar. 

Lees ook: Jongetje liep alleen op Centraal Station rond: 'We weten nog steeds niet hoe hij heet'

Vervolging
De moeder wordt vervolgd voor het te vondeling leggen van een kind onder de zeven jaar. Het gaat vandaag om een pro-formazitting, waarbij ook de sociale problematiek van de moeder aan de orde zal komen. Er zal gekeken worden of er nader onderzoek nodig is.