Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie Roemeense verdachten dodelijke vechtpartij Wallen horen vandaag straf

18 september 2018, 08.52 uur · Aangepast 18 september 2018, 09.05 uur · Foto: Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

De drie Roemeense verdachten in de zaak van de fatale vechtpartij op de Wallen twee jaar geleden horen vandaag hun straf. Tijdens het gevecht kwam de 32-jarige Robert Gerritsen om het leven door een klap op het achterhoofd.

Robert en zijn vrienden waren op zaterdagavond 3 september 2016 vanuit Voorthuizen naar Amsterdam gekomen voor een vrijgezellenfeestje. Op de Oudezijds Achterburgwal raakte de de vriendengroep in gevecht met drie Roemenen. Hierbij krijgt Robert, vader van twee kinderen, een klap op het achterhoofd en loopt ernstig hersenletsel op. De maandag daarop overlijdt hij in het VUmc ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Lees ook: Ouders doodgeslagen Robert Gerritsen willen eerherstel: 'Hij was geen vechtersbaas'

Afgelopen juli kwamen de drie Roemeense verdachten voor het eerst voor. Tegen de 22-jarige Mircu M., die verdacht wordt van het geven van de fatale klap, eiste het OM drie jaar cel. Hij zou schuldig zijn aan openlijk geweld met de dood als gevolg, maar zou niet de bedoeling hebben gehad Robert te doden. Tegen een andere verdachte werd er zes maanden geëist. De derde verdachte, de broer van M., zou volgens het OM moeten worden vrijgesproken omdat hij niet schuldig zou zijn aan het plegen van geweld. 

Lees ook: Drie jaar celstraf geeist tegen Roemeense verdachte dodelijke vechtpartij Wallen

Tegen vier van de vijf vrienden uit Voorthuizen werd een half jaar voorwaardelijke straf geëist en een werkstraf van 240 uur. Het Openbaar Ministerie heeft altijd benadrukt dat Robert een aandeel heeft gehad in de knokpartij, maar dat hij voornamelijk als slachtoffer wordt gezien.