Stad

NL
V

Vader doodgeslagen Robert Gerritsen: 'Uitspraak rechter onbegrijpelijk'

18 september 2018, 16.23 uur · Aangepast 18 september 2018, 19.13 uur

De vader van Robert Gerritsen, de man die in september 2016 om het leven kwam bij een vechtpartij op de Wallen, is zeer teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank. Vandaag oordeelde de rechter dat de verdachten uit noodweer handelden.

'Dit is een overduidelijk bewijs dat je in Nederland beloond wordt voor slecht gedrag', zegt Bert Gerritsen, de vader van Robert Gerritsen tegen AT5. 'Dit lijkt nergens op. Ik vind de uitspraak zeer teleurstellend. Ik ga nu kijken wat het OM kan doen. We hebben binnenkort een gesprek en dan gaan ze ons inhoudelijk uitleggen wat we kunnen doen.' Het OM beraadt zich of zij in hoger beroep gaan.

Lees ook: Drie verdachten fatale vechtpartij De Wallen 'handelden uit noodweer'

'Mijn zoon is geen vechtersbaas'
Gerritsen wil benadrukken dat zijn zoon geen vechtersbaas was. 'Ik heb vanaf dag één geroepen dat mijn zoon geen onderdeel was van de vechtpartij. Ik heb daar beelden van. Wat ik ook doe, ik krijg Robert niet terug. Dat realiseer ik mij ook wel. Het gaat er mij om dat men beseft dat Robert geen vechtersbaas was.' 

Lees ook: Ouders doodgeslagen Robert Gerritsen willen eerherstel: 'Hij was geen vechtersbaas'

Uitspraak
Vandaag werd bekend dat de dader, een 22-jarige Roemeen, veroordeeld is tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 150 uur. De tweede Roemeense verdachte is tot 70 dagen celstraf (waarvan 46 dagen voorwaardelijk) veroordeeld, de derde is geheel vrijgesproken. 

Vechtpartij op de Wallen
Gerritsen en zijn vrienden waren op zaterdagavond 3 september 2016 vanuit Voorthuizen naar Amsterdam gekomen voor een vrijgezellenfeestje. Op de Oudezijds Achterburgwal raakte de vriendengroep in gevecht met drie Roemenen. Robert, vader van twee kinderen, kreeg een klap op het achterhoofd en liep ernstig hersenletsel op. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.