Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kinderdagverblijven nemen maatregelen na ongeluk in Oss

20 september 2018, 16.24 uur · Aangepast 21 september 2018, 13.05 uur · Foto: Google Streetview

Kinderdagverblijf Compananny gaat minder gebruik maken van de 'stint', de elektrische bolderkar die vanochtend betrokken was bij een afschuwelijk ongeluk in Oss.

Bij het ongeluk in Oss kwamen vier kinderen om het leven. De stint was voor een trein terecht gekomen bij een spoorwegovergang. Mogelijk deden de remmen van de bolderkar het niet.

De stint is ook veel in Amsterdam te zien. Onder andere Compananny maakt er gebruik van. Maar het kinderdagverblijf met elf Amsterdamse vestigingen laat het voertuig de komende tijd vaker staan. Alleen bij 'noodzakelijk vervoer' zal Compananny de stint nog inzetten, schrijft het bedrijf vandaag aan ouders.

Onderzoek
En als de stint dan toch gebruikt wordt bij Compananny, dan rijdt een medewerker er eerst een paar proefrondjes mee om te checken of alles werkt. Deze maatregel blijft van kracht zo lang het onderzoek naar het ongeluk in Oss nog loopt.

Companany benadrukt in het bericht aan de ouders dat de stints vaak gecontroleerd worden en er alleen medewerkers mee rijden die een verplichte rijinstructie hebben gevolgd.

Meer maatregelen
Naast Compananny hebben ook andere kinderopvangorganisaties maatregelen genomen. Partou laat op haar website weten: 'Hoewel we zelf niet bekend zijn met klachten over onze stints, willen we elk risico uitsluiten voor onze kinderen en medewerkers. We hebben daarom besloten om de stints niet meer in te zetten en eerst de uitkomsten van het onderzoek af te wachten'.

Bij Combiwel worden de stints nog wel gebruikt, maar dan op de 'slakkenstand', waarbij de voertuigen maximaal 6 kilometer per uur rijden. 'We zullen uitsluitend met stints rijden die kortgeleden nog technisch zijn nagekeken. Indien er ouders zijn die niet gerust zijn met het rijden op de stints, kunnen zij dat aangeven. We zullen ons dan inspannen om alternatief vervoer te regelen', staat op de website te lezen.

Kindergarden heeft besloten per direct geen gebruik te maken van de stints. 'Op het moment dat we meer inzicht in de oorzaak hebben, zullen we deze beslissing heroverwegen', schrijft de directie aan ouders. 'Concreet betekent dit dat we per [vrijdag] een andere vervoersoplossing zullen bieden.'