Start van hoofdcontent

Stad

nl

Joshua Cheptegei en Lonah Salpeter winnen Dam tot Damloop

23 september 2018, 11.36 uur · Aangepast 23 september 2018, 11.46 uur

Favoriet Joshua Cheptegei heeft vanochtend de 34e editie van de Dam tot Damloop op z'n naam geschreven.

Cheptegei liep de 10 Engelse mijl (ruim 16 kilometer) in 51 minuten en 15 seconden. Ondanks de barre omstandigheden heeft de Oegandees daarmee zijn persoonlijk record uit 2016 uit de boeken gelopen.

Lees ook: Lopers moeten zich voorbereiden op natte en koude Dam tot Damloop

Toch slaagde Cheptegei er niet in de winnares bij de vrouwen, de Israëlische Lonah Salpeter, in te halen. Salpeter mocht net als de andere vrouwelijke lopers zes minuten en vier seconden eerder (het verschil tussen het parcoursrecord bij de mannen en vrouwen) starten dan de mannen, en slaagde er in Cheptegei voor te blijven.

Lees ook: LIVE: de 34e editie van de Dam tot Damloop

Spannend tot de eindstreep
Waar Cheptegei bij de finish een flinke voorsprong op z'n mannelijke achtervolgers had opgebouwd, bleef het bij de vrouwen tot vlak voor de eindstreep spannend. Salpeter ging vrijwel de hele race aan kop, maar werd in de Peperstraat nog bijna ingehaald door de Ethiopische Dibabe Kuma, die uiteindelijk als tweede finishte.

Volg de Dam tot Damloop
AT5 doet uitgebreid verslag van de Dam tot Damloop vandaag. Vanaf 10.00 uur is het evenement live te volgen op tv. Hou onze website, app en Facebookpagina in de gaten voor alle updates.