Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam kent groot tekort aan zorgmentoren

24 september 2018, 15.21 uur · Aangepast 24 september 2018, 19.01 uur

Soms lukt het iemand niet meer om voor zichzelf te zorgen door bijvoorbeeld ziekte, ouderdom of een beperking. Als er geen familie of partner is kan een mentor aangesteld worden. Maar daarvan zijn er veel te weinig in de stad.

Een mentor is de wettelijke vertegenwoordiger en neemt, zoveel mogelijk samen met de betrokkene, beslissingen over verzorging, verpleging of begeleiding. Er zijn er 145 wettelijke mentoren in de stad. Maar er zijn er nog zo’n 100 extra nodig om in de sterk groeiende vraag te kunnen voorzien.

'Woon al 65 jaar in de Jordaan'
'Ze mogen van mij alles hebben, behalve mijn poen. Maar dat is ook makkelijk, want ik heb niks.' Door de gevatte opmerkingen van Theo Parée (93) kun je makkelijk vergeten dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Met een jongensachtige lach op zijn gezicht zit hij op zijn bed in zijn woonkamer in de Jordaan. Hij is omringd door donkerbruine kasten en tafels en roodfluwelen banken en stoelen. 'Ik woon hier al 65 jaar. Zo lang staan de meubels hier ook al.' vertelt de Jordanees.

Lees ook: Enorm tekort aan wijkverpleegkundigen: 'Mijn zoon slaapt op de bank'

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en volgens het
CBS doodsoorzaak nummer een in Nederland. Gewone dingen zoals brieven lezen en bellen om allerlei zaken te regelen, wordt lastiger. Gelukkig krijgt Theo hulp. Patricia Sonnenburg is via de Stichting Mentorschap Amsterdam aan hem gekoppeld. Een keer in de twee weken komt ze langs om hem te helpen.

Stichting Mentorschap Amsterdam
'Ik wilde meer weten van de zorg in de praktijk. Ik heb me aangemeld bij Stichting
Mentorschap en ik werd door de rechter benoemd als Theo's mentor. Nu ben ik zijn aanspreekpunt voor bijvoorbeeld de huisarts of de wijkverpleging. Op deze manier kan ik echt het verschil maken voor iemand.'

Lees ook: Praktijkopleiding moet personeelstekort in de zorg terugdringen: 'Ouderen bloeien weer op'

Stichting Mentorschap Amsterdam brengt mensen, die door een ziekte, een ongeluk
of beperking niet meer goed zelfstandig besluiten kunnen nemen, in contact met
vrijwilligers die hen helpen. Deze vrijwilligers worden aangesteld door de rechter en begeleid door de stichting.

'Alles wat mijn hartje begeert'
De mentoren zijn hard nodig want zoals Patricia benadrukt: 'De zorg staat onder druk, er wordt echt bezuinigd.' Theo Parée is heel gelukkig met de hulp, zo laat hij Patricia weten. 'Ik heb alles wat mijn hartje begeert en als jij er bent is alles weer goed.'

Mensen die meer willen weten over mentorschap, kunnen op deze pagina meer informatie vinden.