112

OM: 'Rico de Chileen had "ninja's" in Dubai klaarstaan voor liquidatie'

25 september 2018, 16.06 uur · Aangepast 25 september 2018, 16.48 uur

Het Openbaar Ministerie zegt concrete aanwijzingen te hebben dat 'Rico de Chileen' opdracht heeft gegeven voor meerdere liquidaties. Die conclusie trekt justitie na onderzoek naar onderschepte berichten van beveiligde pgp-telefoons.

Dat werd vanmiddag duidelijk tijdens een tweede pro forma-zitting in de beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp. Justitie denkt dat Richard 'Rico' R. onder meer opdracht gaf voor het doodsteken van een rivaal in Dubai. In de berichten werd gesproken over 'ninja's die klaarstaan'. Of de liquidatie uiteindelijk ooit is uitgevoerd, is niet duidelijk.

Ook denkt het OM dat de Chileense Amsterdammer zich in kringen bewoog die te maken hebben met een geplande liquidatie in Marrakech, waarbij een onschuldige student werd geraakt. De advocaat van R., Leon van Kleef, spreekt alle aantijgingen tegen.

Lees ook: OM: 'Geen concrete link drugstransporten en Rico de Chileen'

Naast het vermoeden van het opdrachtgeven van liquidaties wordt Rico verdacht van witwassen en het leiden van een criminele organisatie. In het lopende onderzoek is de politie naar een huis in het Spaanse Marbella afgereisd, waarvan justitie denkt dat het van Rico is. In die woning werden onder meer dure horloges en 9 mm-patronen gevonden.

In de woning in Marbella trof de politie een echtpaar aan, waarvan de man, Robert van R., eerder in Duitsland werd veroordeeld voor cocaïnesmokkel. Hoewel Rico heeft ontkend dat het zijn woning is, spreekt Van R. dat tegen. Ook zijn er op een gekraakte iPhone van Rico foto's van de woning aangetroffen.

Lees ook: 'DEA tipte Amsterdam over Ieren, broers gelinkt aan Chileens-Amsterdamse drugsbaron'

Nog niet alle berichten op de beveiligde pgp-telefoons zijn door de recherche uitgelezen. Het OM hoopt het bewijs de komende maanden te kunnen uitbreiden als er meer informatie uit de telefoons is gehaald.

Justitie denkt dat Rico al sinds 1997 actief is met cocaïnehandel. De zaak gaat op 12 december verder.