Start van hoofdcontent

Stad

nl

Appen op de fiets wordt toch verboden

25 september 2018, 17.07 uur · Foto: AT5

Het appverbod op de fiets komt steeds dichterbij. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft een voorstel klaarliggen dat nu langs diverse adviesinstanties gaat. Als alles doorgaat, mag je je telefoon vanaf 1 juli 2019 niet meer gebruiken op je tweewieler.

Het verbod is al meerdere keren aangekondigd, zoals eind 2016 en eind 2017 en is ook al diverse malen uitgesteld. Als het goed is, komt het er nu dus echt en wel vanaf 1 juli 2019.

Lees ook: 'Superbelangrijk': campagne tegen appen op de fiets

'Mobiel elektronisch apparaat'
Met het verbod wordt een bestaande wet, die het al verboden maakte om te appen in de auto, uitgebreid. Letterlijk wordt het nu verboden om 'tijdens het besturen van alle voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden'. 

Met die omschrijving wil de minister het verbod toekomstbestendig maken, doordat het ook andere apparatuur impliceert. Maar dat betekent dus ook dat je je e-sigaret in je tas moet houden tijdens het fietsen. Of je föhn. Of enig ander elektrisch apparaat. 

Lees ook: Appen op de fiets wordt verboden

Ongelukken
3 tot 4 procent van de fietsongelukken is het gevolg van telefoongebruik. Daarnaast komt 4 procent van de ongevallen door muziek luisteren op de fiets. Daar zegt de huidige wetswijziging verder niks over.