Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Michiel van Erp maakte eerste speelfilm over Amsterdamse studenten: 'Gigantische kotsbakken'

27 september 2018, 14.03 uur

Na zijn hitserie Ramses over het leven van Ramses Shaffy is documentaire- en filmmaker Michiel van Erp terug met zijn eerste speelfilm Niemand in de Stad. De film gaat vanavond in première, AT5 sprak met de regisseur en zijn cast.

Net als Ramses speelt het verhaal van Niemand in de Stad zich weer af in Amsterdam, maar dit keer gaat het over drie leden van het Amsterdamsch Studenten Corps. Het script is gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip Huff.

Het volwassen leven
De film draait om de vrienden Matt, Jacob en Philip die samen met volle teugen genieten van hun vrije studentenleven, maar tegelijkertijd tegen het onontkoombare volwassen bestaan aanhikken. 

Het was deze levensfase die Michiel van Erp graag wilde vastleggen. 'Dit sprak mij erg aan in het boek. Het gaat over jongens die het volwassen leven proberen te begrijpen en te ontdekken. Het leek heel erg op mijn studententijd.' 

De hoofdrollen worden vertolkt door Minne Koole, Jonas Smulders en Chris Peters. Alle drie groeiden zij op in Amsterdam, maar bekeken de wereld van het corps altijd alleen van een afstand. Voor de film zijn zij daarom op onderzoek gegaan in die wereld.

Gigantische kotsbakken
'Omdat je die rollen gaat spelen denk je: dit moet in je hart komen. Daarom zijn we naar de sociëteit geweest, naar een paar huizen. Daar met veel jongens gepraat die ons ook echt hebben geholpen. Toen heb ik ook wel een bepaalde affiniteit voor hun wereld gevonden', vertelt Koole. 

Smulders herrinnert zich vooral nog de bezoeken aan de sociëteit aan de Warmoesstraat. 'Die kotsbakken, daar schrok ik toch even van. Je hebt daar gewoon een wc met vier gigantische kotsbakken ernaast. Daar zit dan ook gewoon kots in.'

Nederlands Film Festival
Niemand in de Stad is de openingsfilm op het Nederlands Film Festival, waar hij morgen in premiere gaat. Vanaf zaterdag is de film ook te zien voor het grote publiek in de bioscoop.