Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minister verbant stint van openbare weg; drie Amsterdamse incidenten

1 oktober 2018, 17.38 uur · Foto: Wiebe Kiestra / PostNL

De stint mag niet langer de straat op. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zojuist besloten. Een van de redenen blijkt dat er in Amsterdam al drie eerdere incidenten waren.

Twee weken geleden kwamen vier kinderen om het leven toen een stint (een soort elektrische bolderkar) niet kon remmen bij een spoorwegovergang in Oss. Het voertuig is populair bij kinderdagverblijven. Veel crèches besloten al meteen om de stint te laten staan, maar nu moet het zelfs van de minister.

Lees ook: Onderzoeker schrok zich rot over veiligheid stint: 'Laat hem staan'

Uit het 'feitenrelaas' waarmee de minister haar besluit beargumenteert blijkt dat er in het verleden drie Amsterdamse incidenten waren met een stint. Twee keer was er iets mis met de accu, maar bij het derde incident kwam de stint niet meer tot stilstand. Pas toen de bestuurder de contactsleutel omdraaide, stopte de bolderkar.

Onderzoek
De minister twijfelt aan de technische constructie van het voertuig. 'Daarnaast is duidelijk geworden dat er zonder toets technische wijzigingen zijn doorgevoerd ten opzichte van de Stint zoals die destijds is toegelaten', schrijft Van Nieuwenhuizen. Het onderzoek naar de veiligheid van de stint loopt nog.

Lees ook: Bakfiets van PostNL te water in Herengracht

Niet alleen kinderdagverblijven gebruiken de stint. Ook PostNL heeft er 'een kleine dertig' rondrijden in de stad. Die waren tot nu toe nog gewoon in gebruik, maar een woordvoerder laat weten dat ze vanaf middernacht niet meer gebruikt zullen worden.