Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Clubs in actie tegen ongewenst seksueel gedrag in uitgaansleven

6 oktober 2018, 07.54 uur · Aangepast 6 oktober 2018, 08.47 uur · Foto: AT5/Mark Hulstein

De Melkweg, AIR Amsterdam, Club Shelter, Jack Amsterdam en andere landelijke poppodia, clubs en festivals willen dat er een eind komt aan ongewenst seksueel gedrag in het uitgaansleven.

Met de campagne 'Ben je oké?' roepen clubs iedereen op om op een positieve manier bij te dragen om ongewenst seksueel gedrag te voorkomen. 'Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: "Ben je oké?" Zo maken we samen duidelijk dat het oké is om ongewenst seksueel gedrag te bespreken.'

Het initiatief van de campagne komt van Rutgers, kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. De reden voor de campagne is dat ongewenst seksueel gedrag in het uitgaansleven nog te vaak voorkomt.

Lees ook: Van Koetsveldschool 'excellent' dankzij zelfontwikkelde lesmethode seksuele voorlichting

Ongewenst seksueel gedrag
Ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen krijgt tegen hun wil in te maken met seksuele handelingen. Dit gebeurt ook tijdens concerten, festivals en in clubs waar flirten een rol speelt en grensoverschrijdend gedrag vervaagt.

'Deze cijfers zijn helaas niet nieuw', vertelt Ton Coenen, directeur Rutgers. 'Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuur waarin iedereen beseft dat seksueel gedrag alleen oké is, als je het allebei wenst.' 

Lees ook: Nieuwe vorm van seksuele voorlichting 'Witsite' gelanceerd in Melkweg

'Ben je oké?'
Meerdere poppodia, waaronder De Melkweg en AIR Amsterdam, doen mee aan de campagne. Bezoekers van clubs en festivals kunnen op de website van Ben je oké? zien hoe je ongewenst seksueel gedrag bespreekt en hoe je om kunt gaat met de reactie van de ander.