Start van hoofdcontent

Stad

nl

1 op de 5 huizen verkocht aan beleggers

8 oktober 2018, 15.45 uur · Aangepast 8 oktober 2018, 15.58 uur

Dat de huizenprijzen steeds harder blijven stijgen is geen nieuws, maar De Nederlandsche Bank (DNB) laat vandaag in het Overzicht Financiële Stabiliteit weten dat een op de vijf huizen in de stad in handen zijn van particuliere beleggers.

Vorig jaar werd er al gewaarschuwd door DNB-president Klaas Knot voor de risico's van oververhitting van de Amsterdamse huizenmarkt. Toen hadden beleggers nog een op de acht huizen in hun bezit. Er is dus sprake van een flinke groei.

Een van de grootste gevolgen van de activiteiten van de beleggers zijn de forse prijsstijgingen. 'Zij vormen een grote partij die de vraag naar huizen vergroot. Zij mengen zich in de biedingenstrijd en een deel wordt verhuurd', zegt Klaas Knot tegen Het Parool. 

Lees ook: 'Vooral kleine beleggers zorgen voor hoge huizenprijzen in de stad' 

Snelle winst
De stijgende huizenprijzen zijn aantrekkelijk voor de particuliere beleggers omdat deze meer mogelijkheden bieden op een snelle winst van de investering en zou een stuk minder risico's met zich meebrengen dan de schommelende aandelenbeurzen. De huizen worden vervolgens weer voor meer doorverkocht of verhuurd aan studenten of expats.

Hoge piek
Dit zorgt ervoor dat 70 procent van de huizen ver boven de vraagprijs verkocht worden. Dat is niet zo gek, aangezien de prijzen in Amsterdam inmiddels 35 procent hoger liggen dan de piek in 2008. Wat resulteert in een huizentekort van enkele honderdduizenden in het middeldure segment, volgens Knot.

Lees ook: Explosieve stijging in woningprijs: gemiddelde nu bijna 5 ton

Daarnaast komt het aanbod van nieuwe huizen 'erg traag op gang'. Vanwege de beperkte nieuwbouw verwacht Knot dan ook geen omslag op de woningmarkt. Wel verwacht hij dat de prijsstijgingen zullen afnemen omdat steeds minder mensen deze prijzen nog kunnen ophoesten.