Start van hoofdcontent

112

nl

Klassieke boot in vlammen op: 'Tranentrekkend, nog steeds'

10 oktober 2018, 13.07 uur

Een prettige afsluiter van een weekendje weg voor de familie Heutink, is het niet geweest. In de nacht van 17 juli kregen zij van buren te horen dat hun boot in de hens stond.

Jarenlang heeft Obbe Heutink er samen met zijn vader en broer aan gewerkt. Zeven jaar geleden kocht het drietal de boot bij een werf in Friesland. De Zweedse salonboot uit 1930 moest worden opgeknapt en ze herstelden het in de originele staat.

Toen de boot eindelijk af was en een plekje op de Keizersgracht, duurde het plezier maar kort. Een paar maanden later kregen Obbe en zijn familie bericht dat er iemand op de boot bivakkeerde. Zelf waren ze een weekendje weg. De spullen van de man werden door de politie eruit gehaald en hij werd weggestuurd. Twee dagen later stond de boot in brand. Op de bewakingsbeelden was opnieuw dezelfde ongewenste bezoeker te zien.

'Kippenvel staat me nog steeds in de nek'
Obbe is nog steeds ontdaan van het feit dat de boot in de vuurzee zo is verwoest. De kosten om de boot te renoveren na de brand is geschat op 80.000 euro. 'We zijn echt geschokt, het is zo een zinloze daad, een klassiek schip dat uit het niks in brand wordt gestoken door iemand. Jarenlange tijd en energie van zowel mijn broer, mijn vader en mij verwoest in minder dan vijftien minuten. Echt tranentrekkend, het kippenvel staat me nog steeds in de nek.'

De politie is op zoek naar de man die heeft gebivakkeerd op de boot en die in de nacht van 17 juli toen de brand ontstond, op de boot was. ‘We willen heel graag weten, wie deze man is en wat er op die boot is gebeurd’, zegt een politiewoordvoerder in het AT5-programma Bureau020.

Het gaat om een man van ongeveer 40 jaar en hij heeft een fors en gespierd postuur. De verdachte heeft kort donker haar en een baardje van enkele dagen. In de nacht van de brand droeg hij een lichte korte broek, polo, donkergekleurde slippers en een grijze rugzak.