Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oplopende wachttijden Schiphol door brexit: langere overstaptijden en rijen

12 oktober 2018, 08.48 uur · Aangepast 12 oktober 2018, 09.28 uur · Foto: NH Nieuws/Marlies van Zwieteren

Als de EU en het Verenigd Koninkrijk geen deal sluiten over de brexit, dan zullen Britse reizigers veel langer in de rij moeten staan bij de paspoortcontrole op Schiphol.

Op dit moment zijn de Britten zo'n 25 seconden per persoon kwijt aan de controle van paspoorten. Als het land straks niet meer bij de EU hoort, kunnen deze tijden oplopen naar 40 tot 45 seconden per persoon, meldt het AD op basis van gegevens van Schiphol zelf.

Dat lijkt misschien niet veel, maar voor een vliegtuig waar tweehonderd passagiers in zitten, betekent dat al snel een rij met een wachttijd van vijftig minuten tot een uur.

'Reizigers uit een derde land'
'De kans bestaat inderdaad dat het langer gaat duren', zegt Hans van Kastel van Schiphol. Als het Verenigd Koninkrijk de EU straks officieel zal verlaten en dat is op 29 maart van het volgend jaar, dan zullen reizigers rekening moeten houden met langere overstaptijden, lange rijen en soms gefrustreerde mede-passagiers.

Lees ook: 'EMA-medewerkers in Londen bezorgd over verhuizing naar Nederland'

'De marechaussee moet dan namelijk meer handelingen uitvoeren bij de paspoortcontrole. Dat kan iets betekenen voor de snelheid en de beleving van passagiers op de luchthaven.'

Ook de Koninklijke Marechaussee bevestigt dat dit probleem zich kan voordoen. Een woordvoerder vertelt dat alle Britten straks beschouwd worden als 'reizigers uit een derde land', die extra moeten worden gecontroleerd. 

Lees ook: Grootste bank van Japan verruilt Londen voor Amsterdam vanwege Brexit

Betere arbeidsvoorwaarden bij politie
Maar er ontstaat nog een probleem. Er zou namelijk te weinig mankracht zijn om de oplopende wachtrijen weg te werken. 'Veel marechaussees stappen momenteel over naar de politie, omdat de arbeidsvoorwaarden daar beter zijn', zegt voorzitter Sven Schuitema van de Marechausseevereniging. 'Dat betekent dat er gaten gaan vallen.'

Jaarlijks reizen er zo'n vijf miljoen Britten uit naar Nederland. Ongeveer de helft daarvan stapt via Schiphol over op een ander vliegtuig. Ook die transfers kosten straks meer tijd, al wordt gehoopt dat deze overstappers niet opnieuw door de beveiliging moeten. Net zoals dat nu ook al gebeurt met reizigers uit de Verenigde Staten en Canada.

Lees ook: Veel Britten op zoek naar Amsterdamse baan

Luchthaven Schiphol is 'in gesprek' over dit probleem. 'We brengen in kaart welke scenario's er mogelijk zijn om de gevolgen te minimaliseren', zegt Van Kastel.