Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Celstraf voor mishandeling homoseksuele mannen bij Centraal

13 oktober 2018, 10.37 uur · Aangepast 13 oktober 2018, 11.22 uur

De rechtbank heeft een 25-jarige man veroordeeld voor een celstraf van 120 dagen, waarvan 76 dagen voorwaardelijk en 150 uur taakstraf voor het mishandelen van twee homoseksuele mannen in 2016.

Daarnaast moet de verdachte het slachtoffer in totaal 1.000 euro aan schadevergoeding betalen, meldt de rechtbank zaterdag. 

De twee homoseksuele mannen werden in de nacht van 15 op 16 oktober 2016 zwaar mishandeld door drie jongens op de De Ruijterkade.

Lees ook: Homoseksuele mannen ernstig mishandeld op pont, slachtoffer in gezicht getrapt

Krachtig geweld
Vlak voor de mishandeling botst de scooter van een van de slachtoffers tegen de scooter van de verdachte. Het volgende wat het slachtoffer zich kan herinneren is dat hij geschopt en geslagen wordt. Hierdoor loopt het slachtoffer letsel op in zijn gezicht. Ook zijn echtgenoot krijgt klappen.

Omstanders grijpen snel in en maken foto's van de daders. Ook staan de verdachten op camerabeelden die op de pont zijn gemaakt. Hieruit blijkt dat de verdachten in zeer korte tijd veel en krachtig geweld hebben gebruikt op de weerloze slachtoffers. 

Lees ook: Zwaar mishandelde homo-echtpaar doet verhaal: 'Hoe kan dat gebeuren eigenlijk? En dat in Amsterdam'

Opzettelijk zwaar lichamelijk letsel
Eerder eiste het OM drie jaar cel tegen de verdachte, voor poging van doodslag. De rechtbank acht dit niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij. Wel is bewezen dat de verdachte in groepsverband het slachtoffer opzettend zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht.