Stad

Expats behouden belastingvoordeel: 'Amsterdammers kunnen concurrentie niet aan'

15 oktober 2018, 18.53 uur · Aangepast 16 oktober 2018, 09.50 uur

Whatsapp

De omstreden afschaffing van de dividendbelasting is definitief van tafel, maar de vervangende plannen van Mark Rutte vallen niet bij iedereen in de smaak.

'Het is een beetje een zelfde soort maatregelen', reageert SP-raadslid Erik Flentge. Volgens de NOS wil het kabinet nu namelijk de vennootschapsbelasting voor bedrijven verlagen én behouden expats voorlopig hun belastingvoordeel. Op dit moment krijgen zij 30 procent van hun salaris belastingvrij. De gemeente Amsterdam steunde de afschaffing van dit belastingvoordeel, maar de komende twee jaar blijft deze nu alsnog in stand.

Lees ook: Topjaar voor Amsterdamse makelaar dankzij investeerders en expats

'Rutte wil op alle mogelijke manieren multinationals naar Amsterdam halen. Met heel veel expats erbij die door belastingvoordelen een voorsprong hebben op Amsterdammers. Zij zijn gewend om hoge prijzen te betalen en overbieden Amsterdammers op de woningmarkt. Die kunnen de concurrentie niet aan', zegt Flentge.

Zielloze wijken
Volgens de SP'er raakt de balans zoek. 'Veel expats vertrekken na een of twee jaar weer. Als we niet oppassen is de in- en uitstroom in sommige delen van de stad straks zo hoog dat je zielloze wijken krijgt.' Hij vreest dat tijdelijke bewoners zich niet verbonden voelen met hun wijk. 'Amsterdammers merken dat hun buurt drastisch aan het veranderen is.'

Lees ook: 'Overheid moet specifiek woningen voor expats bouwen'

Flentge vindt het mooi dat het midden- en kleinbedrijf in de nieuwe plannen ook profiteert, maar de overige maatregelen noemt hij kwalijk en treurig. 'Rutte is een loopjongen van multinationals. Het grootkapitaal wordt aan alle kanten gespekt.' Hij hoopt dat het college de balans in de stad kan herstellen.

Whatsapp