Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

DJ Tom Trago: 'Avonden meegemaakt die mijn leven veranderen'

15 oktober 2018, 18.00 uur · Aangepast 16 oktober 2018, 13.14 uur

In de aanloop naar ADE maakt AT5 vijf portretten van Amsterdammers die succesvol zijn in de elektronische muziekwereld. Vandaag deel 1: dj Tom Trago.

Tom begon op zijn vijftiende met draaien. Niet in een bar of club, maar in een coffeeshop. 'Dat was op zich heel relaxed, omdat je zo veel verschillende genres kon draaien en je niet ook een dansvloer gaande moest houden. Dus ik kon ook avonden lang jazz draaien, of Afrikaanse dingen.'
 
Het bleek het begin van een wervelende internationale carrière, die ondertussen al twaalf jaar duurt. Tegenwoordig richt Tom Trago zich vooral op studiowerk, al blijft draaien op feestjes voor hem belangrijk. 'Ik heb momenten meegemaakt op avonden die mijn hele leven eigenlijk veranderden, of dat ik inzichten kreeg in nieuwe muziek.'
 
Drank en drugs
Het beeld van drank en drugs dat veel mensen hebben van de dancewereld, klopt volgens Tom wel. Maar, zo zegt hij erbij, volgens hem is dat ook normaal in andere werelden waar peer pressure en lange werkuren voorkomen. In die zin vindt hij de dansindustrie niet anders dan andere industrieën.
 
'Ik denk wel dat het ook gewoon heel goed zonder kan, iedereen moet dat voor zichzelf gewoon goed uitvinden. Ik weet wel dat hoe langer je erin zit, hoe minder je terug kunt leunen op dingen zoals drank en drugs. Anders ga je het niet eeuwig volhouden, er zijn altijd momenten dat je jezelf gaat tegenkomen.'
 
Nieuwe inspiratie
ADE biedt Tom een uitgelezen kans zijn internationale vrienden weer te zien. 'Elke vijf minuten gaat je telefoon, dan ga je even koffie drinken met mensen die je soms al een jaar niet hebt gezien, of vrienden uit Japan of weet ik waar.' Maar hij checkt ook voor hem onbekende artiesten, om nieuwe inspiratie op te doen.
 
Zelf kijkt de dj het meest uit naar Bakkie Bakkie Museum in het SkateCafe op woensdag de 17e. Het museum is opgezet door twee vrienden van Tom die een podcast maken met pioniers en mensen die een grote rol spelen in de elektronische muziekwereld. Iedereen die aan hun podcast heeft meegedaan heeft een item aangeleverd. Er is een audiotour en, natuurlijk, een afterparty.
 
Tom Trago is resident dj bij De School in West en is daar dus ook tijdens ADE te vinden: komende zaterdag draait hij zijn set. Diezelfde avond staat hij ook in de Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Noord.
 
Over deze serie
Deze reportage is de eerste in een serie van vijf portretten van Amsterdammers die succesvol zijn in de elektronische muziekwereld: dj's, producers, bookers en managers. We interviewen elk van hen op een plek in de stad die voor hen bijzonder is.
 
Verder spreken we voor deze serie nog met Jose Woldring (manager van Martin Garrix), techno-dj Mirella Kroes, aanstormend talent Justin Mylo en de artist agents van David Lewis, een van de grooste boekingskantoren ter wereld.