Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM eist 8 jaar gevangenisstraf voor het voorbereiden van liquidatie

16 oktober 2018, 11.16 uur · Aangepast 16 oktober 2018, 11.58 uur · Foto: Flickr / Brian Turner

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen twee Amsterdammers die verdacht worden van het voorbereiden van een liquidatie.

De twee mannen van 24 en 28 jaar werden in mei 2017 bij Zaltbommel door de politie klemgereden en aangehouden. Volgens het OM waren zij op dat moment onderweg naar Oss, waar het vermoedelijke doelwit zich bevond. Hierbij was ook een derde verdachte aanwezig, maar hij wordt niet vervolgd vanwege een gebrek aan bewijs.

Woningoveral
De politie kwam het drietal op het spoor nadat één van hen mogelijk betrokken bleek bij een woningoveral in 2016. Tijdens het onderzoek naar deze zaak kwamen de liquidatieplannen aan het licht, en zo ook de andere twee verdachten. Bij het afluisteren van de verdachten bleek zelfs al besloten hoe het slachtoffer geraakt moest worden: 'Als je het van voor doet zie je die gezicht voor je. Dus hij moet van achter gerateld worden.' 

Zorgelijk
Met de aanhouding van de mannen is volgens het OM een liquidatie voorkomen. In de periode vanaf 2012 hebben in en buiten Amsterdam diverse liquidaties plaatsgevonden. Dit baart het OM zorgen. 'Het excessieve geweld waarmee deze liquidaties gepaard gaan is zeer zorgelijk. Slachtoffers worden doorzeefd met kogels, soms terwijl zij zich op de openbare weg bevinden. Dit heeft het gevolg dat er tijdens liquidaties, dan wel pogingen daartoe, onschuldige burgers worden geraakt of kunnen worden geraakt door rondvliegende kogels', aldus de officier van justitie. 

Satellietbeelden
Volgens het OM volgden de verdachten het beoogde slachtoffer al enige tijd. Zo werd er een peilbaken onder zijn auto aangetroffen en bleken er satellietbeelden te zijn opgeslagen met daarop de locaties waarop het slachtoffer geobserveerd was. De rechtbank doet op 30 oktober uitspraak in de zaak.