Stad

NL
V

Het Paard van Noord in de herfstvakantie terug op oude plek

18 oktober 2018, 07.00 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Het Paard van Noord komt terug op zijn oude plek. De oude grijperkraan wordt in de herfstvakantie weer teruggezet. Tien jaar geleden werd de kraan door de gemeente gedemonteerd en neergelegd. Er werd niets mee gedaan, totdat omwonenden op het idee kwamen de kraan weer op te bouwen.

Het Paard staat sinds 1969 in Noord. De kraan werd toen ingezet bij de overslag van zand en grind bij de Van Baarsen betonfabriek aan het Zijkanaal 1. Daarvoor had hij dienst gedaan in Velsen waar hij in de jaren '60 werd gebruikt bij de overslag van kolen bij dezelfde firma.

Lees ook: Kraanhotel in Noord krijgt gezelschap

Opbouw verschillende wijken
De betonfabriek in Noord werd in 1977 overgenomen door Mebin, zonder de kraan. Deze werd pas in 1982 erbij genomen. De kraan werd vanaf die tijd ook weer gebruikt als betonkraan. Met het zand en grind dat door de kraan uit de schepen werd getakeld, zijn onder andere de wijken Banne, Nieuwendam-Noord en Molenwijk opgetrokken. 

Lees ook: Noord wil kraan in ere herstellen

Werkpaard
Het Paard van Noord dankt zijn naam aan het harde werk dat hij verricht - een 'werkpaard'. Dit doet de kraan tot 2008 als de gemeente de kraan koopt en demonteert. De kraan wordt in het zand gelegd en er wordt eigenlijk niet meer naar omgekeken. Tot een groep omwonenden in 2014 op het idee komt om de kraan weer op te bouwen. Er wordt zelfs een vereniging opgericht. Eén van de mensen die zich inzet voor het opbouwen van het Paard is Marcel van Baarsen, familie van de eigenaren van de oude betonfabriek. Nu is hij bedrijfsleider bij Smit's Bouwbedrijf.

'Cement tussen de wijken'
Komende herfstvakantie is het dan zo ver. In de week van 22 oktober wordt de kraan weer opgebouwd op een speciaal fundament. 'De cementkraan voert zijn oorspronkelijke functie misschien niet meer uit, maar in figuurlijke zin levert hij nu het cement tussen de wijken. De vereniging brengt mensen samen en verbindt buurten met elkaar', zegt voorzitter van de vereniging Paard van Noord en schrijver Bas Kok.