Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Verkrachte prostituee werd door justitie in de steek gelaten'

19 oktober 2018, 16.07 uur · Aangepast 19 oktober 2018, 17.31 uur

Advocaat Richard Korver, die de prostituee bij staat die in 2014 zou zijn verkracht, is blij dat er vandaag alsnog een rechtszaak plaatsvond.

Ondanks dat de vrouw korte tijd na het incident aangifte deed, besloot de officier van justitie in 2015 niet tot vervolging over te gaan omdat er te weinig 'steunbewijs' was. Het slachtoffer legde zich er niet bij neer en liet Korver een artikel 12-procedure aanspannen. 

Lees ook: Drie jaar cel geëist voor verkrachting prostituee: 'Hij heeft zich enkel laten leiden door eigen lusten'

'Zij heeft ervaren dat justitie haar eigenlijk in de steek heeft gelaten', zei Korver vandaag. 'Dat deze meneer alsnog rekening en verantwoording zou afleggen voor de rechtbank, dat is dan vandaag gebeurd, maar dat is niet dankzij het Openbaar Ministerie.'

Opnieuw
Dezelfde officier van justitie die de beslissing maakte om de verdachte niet te vervolgen doet de zaak nu opnieuw. Hij zei dat hij achteraf gezien wel tot vervolging had moeten overgaan. De officier van justitie eiste drie jaar celstraf en, op verzoek van Korver, 21.000 euro schadevergoeding.

'Er is een pagina's lange verklaring van de psycholoog die tot in detail beschrijft wat voor last ze ervan heeft', zegt Korver. 'Ze heeft aangegeven dat ze zich op een gegeven moment zelfs schuldig voelde naar haar kinderen, omdat zij om de kinderen te voeden dit werk doet. Het heeft zeer verstrekkende gevolgen en daar behoort gewoon een redelijke vergoeding tegenover te staan.'

Gebeten
De verdachte gaf vandaag aan dat hij de vrouw niet dwong om seks met hem te hebben. Wel zou ze na de seks boos op hem zijn geworden omdat hij in plaats van de beloofde 300 euro maar 70 euro bij zich had. Ze zou hem hebben gekrapd en gebeten, waarop hij terug beet.

De rechter doet op 2 november uitspraak.