Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

'Hard gaan' op een cacaoboon: activisten dansen voor behoud van vrijplaatsen

20 oktober 2018, 19.17 uur

Honderden demonstranten hebben vanmiddag een protestmars gelopen door de binnenstad. Ze vinden dat er te veel vrijplaatsen verdwijnen, creatieven krijgen steeds minder ruimte. De stoet, die jaarlijks terugkeert tijdens ADE, trok van de Stopera naar het Stenen Hoofd.

'Wij dansen voor vrijplaatsen omdat die het op dit moment heel moeilijk hebben', zegt organisator Niels Buurman. Hoewel meerdere actievoerders direct de ADM-bewoners noemen, gaat het volgens Buurman om meer dan alleen die vrijplaats.

Lees ook: ADM-bewoners willen niet, maar gemeente blijft tonnen investeren in nieuwe locatie

'We hebben ook Ruigoord, dat wel een legale status heeft. Maar die bewoners worden helemaal ziek gemaakt met allemaal regeltjes, waardoor hun oude festival moeilijk door kan gaan.'

'De stad ontregelen'
Volgens een van de activisten is het belangrijk dat de stad haar vrijplaatsen behoudt. 'Voor mensen die zich creatief willen uiten, die anders willen leven dan de rest'. Een ander zegt met een lach: 'We gaan de hele stad ontregelen'.

Lees ook: Protestmars voor 'vrijzinnig Amsterdam' trekt door de stad

Ondanks de politieke boodschap achter het protest, wordt er door de demonstranten vooral ook gevierd en gedanst. 'Raven weet je wel, raven. Ik heb nog niks op, maar dat gaat zo direct wel gebeuren.' Twee andere zeggen vooral 'hard te gaan' op een cacaoboon. 'Ik ga echt als een banaan gewoon.'