Start van hoofdcontent

112

nl

Rechtszaak Insiya mogelijk uitgesteld: vader overweegt toch te verklaren

22 oktober 2018, 12.30 uur · Aangepast 22 oktober 2018, 13.54 uur

Justitie wil de vader van Insiya, Shehzad Hemani., graag verhoren over zijn rol bij de ontvoering van het meisje. Maar ondanks tientallen verzoeken is dat nog niet gelukt. Nu is er toch hoop dat hij binnenkort wel wil praten. Dat bleek vandaag in de rechtbank op de eerste dag van de strafzaak.

Hij zou mogelijk nu bereid zijn om als getuige een verklaring af te leggen. Justitie deed steeds verzoeken om hem als verdachte te horen, maar deed nu een verzoek om hem als getuige te horen. Daar wil hij mogelijk wel op ingaan.

Lees ook: Rechtszaak ontvoering Insiya van start: 'Hier kun je niet aan wennen'

De officier van justitie stelt vast dat de autoriteiten in India nog geen formele beslissing te hebben genomen of hij als getuige verhoord kan worden. Toch zijn er nu aanwijzingen vanuit India dat hij kan worden gehoord.

Gemankeerd proces
Meerdere advocaten willen nu dat de zaak wordt aangehouden totdat de vader van Insiya verhoord is. 'Het is zonder hem een gemankeerd proces', zegt advocaat Pijnenburg.

Lees ook: Rechtszaak ontvoering Insiya: vier verdachten afwezig

De OvJ gaat daar niet tegenin, maar wil dat er een termijn wordt opgelegd als de zaak wordt uitgesteld. De vader van Insiya moet voor 22 januari moeten zijn verhoord. Dit kan via een videoverhoor.

De rechtbank moet een besluit gaan nemen of de zaak wordt aangehouden.