Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Aantal staatlozen in de stad flink toegenomen

23 oktober 2018, 08.22 uur · Aangepast 23 oktober 2018, 09.59 uur · Foto: Thomas van der Weerd, http://creativecommons.org/l

Er leven momenteel 446 mensen in de stad die staatloos zijn. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar: toen waren dat er nog 292.

Dat blijkt uit antwoorden op raadsvragen van ChristenUnie-voorman Don Ceder. Staatlozen behoren tot geen enkel land in de wereld en hebben daardoor geen nationaliteit of paspoort. Veelal gaat het om minderheidsgroepen zoals Molukkers, Roma of mensen uit de voormalig Sovjet-Unie.

Lees ook: Wel hier geboren, maar géén nationaliteit: 112 Amsterdamse kinderen zijn 'staatloos'

'Ze kunnen geen beroep doen op bescherming van de overheid', zegt Ceder. Bovendien worden hun kinderen automatisch ook staatloos. Vorig jaar leefden er 112 staatloze kinderen in de stad, inmiddels zijn dat er 96.

Onbekende nationaliteit
Daarnaast hebben 243 kinderen momenteel een 'onbekende nationaliteit'. In totaal staan er 2205 mensen op die manier geregistreerd. 

En dat is eigenlijk het grootste probleem, vindt Ceder. Zo hebben staatlozen via de Staatsloosheidsverdragen nog enkele rechten. Maar mensen met een 'onbekende nationaliteit' kunnen daar geen aanspraak op maken. Zij moeten eerst bewijzen dat ze staatloos zijn.

Volgens de fractievoorzitter is dat niet bepaald eenvoudig. 'Toon maar eens aan dat geen enkel land op aarde jou erkent', legt hij uit. 

Verantwoordelijkheid gemeente
Hij wil daarom dat de gemeente de zaken van staatlozen 'uitvoeriger' en 'welwillender' gaat bekijken. 'De verantwoordelijkheid om aan te tonen dat je staatloos bent kan niet alleen bij de staatloze liggen en zeker niet als het om kinderen gaat.'

Maar het college ziet dat anders. 'De gemeente volgt de landelijke voorschriften', luidt de reactie. Op landelijk niveau zou er in 2016 wel gesproken zijn over een aanpassing in de procedure. 'Maar sindsdien is het stil rond deze wet. De voortgang wordt door het college kritisch gevolgd.'