Stad

NL
V

Amsterdamse kantoren wereldwijd sterkst in waarde gestegen

24 oktober 2018, 11.04 uur · Aangepast 24 oktober 2018, 11.26 uur

Amsterdam is enorm in trek bij bedrijven. Nergens ter wereld stijgen de kosten voor kantoorruimte zo hard als hier. De kantoren op de Zuidas en aan de grachten zijn in het derde kwartaal 27,4 procent meer waard dan een jaar geleden.

Een belegging in kantoorruimten in de stad is - in vergelijking met Londen en Parijs - altijd relatief goedkoop geweest. Het kantoorvastgoed in Londen is nog steeds een stuk prijziger, maar Amsterdam is bezig die achterstand in te halen. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur JLL.

Te weinig nieuwe kantoorpanden
Een van de redenen waarom de waardestijging zo toeneemt, komt doordat er weinig nieuwe kantoorpanden worden gebouwd in de stad. Dat is weer te herleiden naar de economische ciris. Destijds was er te veel leegstand en is er weinig bijgebouwd. De panden die nu nog leegstaan, liggen versnipperd door de stad of hebben geen aantrekkelijke ligging, bijvoorbeeld door slechte toegankelijkheid van openbaar vervoer.

400 euro per vierkante meter
Nieuwbouw komt pas in 2021 of 2022 op de markt. Dat maakt een investering een goede belegging, zegt JLL-onderzoeker Sven Bertens. 'Er zit een lage rente op vastgoed. Door de economische groei is er een stijgende vraag naar kantoorpanden en als gevolg daarvan een hogere huur.' Kantoorpanden op de Zuidas en aan de grachten, zijn het meest in trek. Een kantoor op de Zuidas kost maandelijks gemiddeld 400 euro per vierkante meter.

Commercieel vastgoed blijft gewild 
Voor 2019 verwacht JLL dat de schaarste in de kantorenmarkt niet af zal nemen. Bertens: 'Er is te weinig nieuwbouw. Het gaat economisch goed. De rente maakt naar verwachting geen grote sprongen. We kunnen er van uitgaan dat commercieel vastgoed gewild blijft.'

De plekken die Amsterdam volgen op de ranglijst zijn Madrid met een waardestijging van 18,5 procent, Berlijn (15,9 procent) en Milaan (13,9 procent).