Start van hoofdcontent

112

NL
V

Brandweer door sluiting Kazerne Victor 's nachts niet meer op tijd in Indische Buurt

30 oktober 2018, 07.00 uur · Aangepast 30 oktober 2018, 07.51 uur

Voor de Amsterdamse brandweer wordt het vanaf 1 januari in de nachtelijke uren praktisch onmogelijk om op tijd te komen bij een brand in de Indische Buurt. De oorzaak hiervan is de nachtelijke sluiting van Kazerne Victor in de Dapperbuurt.

Dat bevestigt Harm Balk, sectormanager van brandweer Amsterdam-Amstelland, aan AT5. Na de onrust die de afgelopen weken ontstond in de Dapperbuurt door de nachtelijke sluiting van de kazerne, besloot de korpsleiding na meerdere aanvragen toch in te gaan op een interviewverzoek. 

Dossier: Problemen bij de Amsterdamse brandweer

Door de nachtelijke sluiting loopt in een deel van het verzorgingsgebied van Kazerne Victor de aanrijtijd op. Bij woningbranden in portiekwoningen van voor 1945 is de afgesproken opkomsttijd voor de brandweer zes minuten. De norm is dat dit in 65 procent van de gevallen gehaald moet worden. 'Het klopt dat we in de Indische Buurt nooit meer die zes minuten gaan halen in de nacht. Maar er zijn al heel veel plekken waar we het sowieso niet halen. Maar we zeggen nog steeds dat de nachtelijke sluiting van Kazerne Victor absoluut verantwoord is', zegt Balk.

Tekst gaat verder onder de video

Een handtekeningenactie om de nachtelijke sluiting van Kazerne Victor tegen te houden is inmiddels door duizend bewoners getekend. Een chauffeur van de Amsterdamse brandweer luidde vorige week nog anoniem de noodklok. 

'Sluiting goed doorgerekend'
Balk beaamt dat de korpsleiding bekend is met het feit dat veel brandweermensen het plan niet zien zitten. 'Die emotie ken ik ook van de afgelopen twintig jaar dat ik hier werk. Ik zag het ook toen Kazerne Bernard moest sluiten en toen kazernes Anton en Rudolf werden samengevoegd. En toch zie je als je terugkijkt naar het verleden dat het aantal branden en slachtoffers bij branden blijft afnemen. Ongeacht de beslissingen die we genomen hebben. De beslissing van de nachtelijke sluiting van Victor hebben we beter dan ooit kunnen doorrekenen.'

Lees ook: Brandweerman luidt noodklok over nachtelijke sluiting Kazerne Victor: 'Er wordt met mensenlevens gespeeld'

Over de brandweerchauffeur die anoniem zijn zorgen uitte zegt Balk: 'Hij moet echt niet harder gaan rijden. Als hij de stress van de sluiting niet aan kan, dan moet hij daar met zijn bevelvoerder over gaan praten. Daar hebben we veel opvang. Als deze spanning hem te veel is dan moet hij zich echt gaan afvragen of hij op dit moment nog wel chauffeur wil blijven. Want harder gaan rijden uit een deels irrationele angst is iets wat hij echt niet moet gaan doen.'

Proeftuinkazerne
Kazerne Victor wordt vanaf 1 januari ook direct een zogeheten proeftuinkazerne. De Amsterdamse brandweer gaat hier experimenteren met een 8-uurs rooster en wil naast de brandweerzorg ook een belangrijke buurtfunctie krijgen. Een exacte invulling hiervan is nog niet bekend, daar gaan de brandweerlieden samen met onder andere het stadsdeel een plan voor opstellen.

Tekst gaat verder onder de video

Balk zegt dat de korpsleiding het vervelend vindt dat mensen ongerust zijn over de plannen in de Dapperbuurt: 'Ik zie de burgers als mijn mijn klanten en ik zie liever niet dat ze ongerust zijn.' Volgende week maandag wordt er een bewonersavond georganiseerd om de plannen verder uit te leggen.