Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Onderzoeksraad twijfelt nog steeds aan veiligheid Schiphol'

30 oktober 2018, 13.07 uur

De onderzoeksraad twijfelt nog steeds aan de veiligheid rondom Schiphol. Het gaat hierbij vooral om de kans op vliegtuigbotsingen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) bracht vorig jaar al een rapport uit, waarin de zorgen over veiligheid rondom Schiphol werden uitgesproken. 'Op Schiphol is een patroon zichtbaar dat de betrokken partijen eerst nieuwe veiligheidsrisico's accepteren en vervolgens maatregelen nemen om de negatieve gevolgen voor de veiligheid te beperken. Die aanpak moet doorbroken worden', aldus het rapport.

Lees ook: Veiligheid wordt te weinig besproken bij groei schiphol

De onderzoeksraad vindt de risico's onvoldoende veranderd, zo meldt Het ParoolSchiphol reageerde hierop door dertig maatregelen te presenteren die de veiligheid moeten gaan verbeteren. Zo komt er een parkeerplek voor vliegtuigen, zodat zij niet op drukke platforms hoeven te wachten. Ook komt er een nieuwe taxibaan. 

Lees ook: Schiphol schroeft veiligheidsmaatregelen op met extra antiterreurblokken

De zorgen zijn ontstaan door een aantal incidenten waarbij de veiligheid van passagiers duidelijk in het geding kwam. Zo vlogen in februari een helikopter en zakenvliegtuig te dicht bij elkaar, nadat een luchtverkeersleider was vergeten dat hij de helikopter toestemming had gegeven om op te stijgen. In juli dit jaar belandde een sportvliegtuig op de startbaan van een opstijgende boeing.