Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek naar patiëntveiligheid bij faillissement MC Slotervaart

30 oktober 2018, 15.57 uur · Aangepast 30 oktober 2018, 16.17 uur

Hoe is er met de patiëntveiligheid omgegaan bij het faillissement van MC Slotervaart? De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat dat bekijken, zo werd vandaag aangekondigd.

Ook de IJsselmeerziekenhuizen worden meegenomen in het onderzoek. 'De Raad wil nagaan hoe het belang van de patiënten is gewogen voor en tijdens het faillissementsproces', staat in een persbericht. 

Lees ook: Alle patiënten weg uit MC Slotervaart; burgemeester bezoekt ziekenhuis

Afgelopen donderdag werd het faillissement van MC Slotervaart definitief. Meerdere partijen zeiden vervolgens dat een 'veilige afbouw' van de verleende zorg de grootste prioriteit moest krijgen. Onder meer de verantwoordelijke curatoren en minister Bruins van Medische Zorg hamerden daarop. 

Lees ook: Minister en arts spreken elkaar tegen over patiëntenzorg MC Slotervaart

De Raad gaat nu onderzoeken of er inderdaad sprake is geweest van een 'veilige afbouw' voor patiënten. Hoe dat onderzoek er precies uit gaat zien, zal de komende weken duidelijk worden. 

'Een stuk beest'
Patiënten waren in elk geval niet allemaal tevreden over de gang van zaken. Ze moesten afgelopen vrijdag voor 15.00 uur het ziekenhuis verlaten en werden vervolgens ondergebracht in de andere ziekenhuizen. 'Ik voel me gewoon een stuk beest. Een beest jaag je nog niet zo de straat op', zei een van hen daarover. 

Ook volgens het personeel verliep de 'veilige afbouw' niet heel voorspoedig. 'We doen dit voor de Amsterdammers, maar het is onverantwoord.'