112

NL
V

Uber-chauffeur dodelijk ongeluk verklaart met tranen in ogen: 'Ik slaap slecht'

31 oktober 2018, 10.58 uur · Aangepast 31 oktober 2018, 11.28 uur

Met tranen in zijn ogen kwam vanochtend de 22-jarige Uber-chauffeur Jasmin M. de rechtszaal binnen. Hij staat terecht voor een dodelijk ongeluk op de Molukkenstraat vorig jaar. Bij het ongeluk kwam de 22-jarige Mare Welkers om het leven, zij zat op dat moment op de fiets.

M. wordt verweten dat hij onoplettend en onvoorzichtig heeft gehandeld. Op 31 maart 2017 rijdt Jasmin op de Molukkenstraat en wil een stilstaande bus inhalen. Hij rijdt die ochtend ritjes voor Uber en wacht op een volgende rit. 'Ik was aan het wachten op een nieuwe rit. (…) De ene keer ga ik wachten en andere keer ga ik rijden', zegt hij vandaag.

'Gedaan wat ik kon'
Jasmin rijdt al een tijdje achter de bus en wanneer deze stopt om passagiers in te laten stappen, besluit hij de bus in te halen. 'Toen de bus stopte ben ik stil gaan staan achter de bus. Ik heb besloten de bus in de te halen en tijdens het inhalen ben ik het zebrapad over gereden. Toen ik weer op mijn eigen weghelft kwam... ik kan niet beschrijven hoe snel het allemaal is gegaan.'

Lees ook: Familie slachtoffer dodelijk ongeluk Molukkenstraat: 'Uber is gewetenloos'

Nadat hij de bus is gepasseerd komt hij in botsing met Mare. Zij raakt zwaargewond aan hoofd en been en overlijdt later in het ziekenhuis. 'Het ging allemaal heel snel. Het was machteloosheid en is in een kwestie van een seconde gebeurd. Ik heb gedaan wat ik kon, maar ik heb het niet kunnen voorkomen. Ik slaap slecht', verklaart Jasmin, wanneer de rechtbank vraagt wat hij zich herinnert van de situatie.

De Officier van Justitie zal aan het einde van de ochtend een eis doen.